Malas


Assalamualaikum ...

Sudah berhari - hari my anak buah dok tanya :

" mak usu , macam mana nak buat karamel . "

maka mak usunya pun terangkanlah .
walaupun den ajar dengan penuh perasaan ,
muka bebudak tu budjet tak yakin je .
... perghhh , tercabar ego skill kehebatan den tau !
... erkkk ... hebat ke ?
... dok ehhh . saja je nak taip ayat tu .

Mereka tu macam tak percaya je
kalau gula letak atas kuali boleh cair sendiri .
dah tentulah dapur ada api ...
* kena tulis ada api . nanti korang pelik pulak .

eh, esok ... lusa tanyak lagi ?
asyik tanya je ?
agaknya tak puas hati lagi , 
mereka tanya lak kat mamanya 

kebetulan pagi minggu tu 
ada lak program unique sweet kat channel foodnetwork .
melenjan mereka tengok cara buat karamel .

den pun selamba je cakap :

" kalau dah macam tu punya step by step dia ajar ,
ko tak tau juga ... ermmm
ker ko malas nak buat sebenarnya  ? "

Den tau , yang sebenarnya my anak buah malas .
mereka tu harapkan mak usunya buat partikal sekali .
Jadinya den malas nak layan .

Petang tu , my kakak bawak balik ni ...


Malas


perghhh ... sengih sampai ke telinga !
kan sekarang ni part segera - segera ni berlambak je kat pasaran .
janji ada pulus , boleh je dapat sekelip mata .

Satu petang dengar my kakak membebel kat Nabila .

" ko ingat masuk periuk terus jadi ke ? "

" kacau sampai mendidih . "

" mama , lama lagi ke ? "

" Nak makan sedap , kenalah tunggu . "

tersengih - sengih my anak buah .
siap ngelat pi tinggal jap sebab nak layan kartun .
den perhati je .
hati mak usunya tengah kering .
tak kuasa nak tolong .
boleh gitu ?
... hahahaaaa 



Malas


inilah hasilnya ...
banyak tu je ?
cukup ke ?
korang rasa ? 
dapatlah gak merasa kan ...


Malas


selepas tuang kat acuan love tu ada balance .
jadinya masuk lah ke dalam mangkuk atas ni untuk mak usu .
... heh heh heh .


Malas

nak pelawa makan pun ...
dah berzaman habis ... 
... heh heh heh .




14 comments:

  1. saya pernah try buat karamel ni, tapi tak jadi..kena sabar..hehe

    ReplyDelete
  2. Nasib baik Mak Usunya sabar melayan soalan anak2 sedaranya...

    ReplyDelete
  3. bila malas-malas part segera-segera tu memang sangat membantu....

    ReplyDelete
  4. terliuq nau rase.. sedappp di makan waktu bile2.. ehheheh

    jom join http://ridmasrm.blogspot.com/2015/05/tangkap-gambar-like-post-dan-share.html

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum,,, perggggg sodapnya

    ReplyDelete
  6. Banyak yg instant sekarang ni Vee..
    Memudahkan kerja ibu2 sekarang ni..
    Tapi tulah dapat sikit ajer :)

    ReplyDelete
  7. hmm sedapnya puding keramel...asal rajin mesti jadi...

    ReplyDelete
  8. Dappp! SS skeee... Puding Johor pon ske...

    ReplyDelete
  9. ni kes sama macam adik I.. 10 kali tanya..maksud tersirat nak suh watkan.. tahu dah pemalas..tahu makan saja.. malas nak layan, sampai kempunan gitu.. tapi bukan buat karamel ni.. sebab I pun tak penah wat..sebab kurang like sikit.. :)

    ReplyDelete
  10. nampak sedap lah, kalau tingin boleh buat nanti

    ReplyDelete
  11. erm... sedapnya, terliur tengok. yg segera lagi sedap sebenarnya, tapi sikit je, kalau buat sendiri makan sampai puas ramai-ramai :)

    ReplyDelete
  12. mak usu...nak sikit...tapi dh berzaman dah habis sob sob sob

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...