Tipah Tertipu


Assalamualaikum ...

Bila dah pandai buat capati sendiri ,
my kakak pun asyik nak buat capati je memanjang .
Dah bersemangat kan .

Tapi dia tak puas .
Haaa ... tang mana yang dia tak puas tu ?
Tak puas tang kuali je laaa .
Maka di satu petang tu , 
dia balik membawa kuali leper non stick pan .

Bersemangat nak merasmikan kuali leper non stcik pan baru ,
maka mengadun lempenglah di hujung minggu .
Berbunga - bunga je hati menerai kan .


Tipah Tertipu


Maka bermulalah episod memasak lempeng .
Terletak molek je atas non sick pan .
Cepat masak dan mudah je nak kaub balikkan .
Bila dah kaup balikkan lempeng tu ...
 jeng , jeng , jeng ...

" Alamak ! apasal melekat lak ? "

Ya , melekatlah wak hitam pada lempeng !
Kuali non stcik pan yang hitam itu sudah tak hitam ditengahnya .
Korang tengoklah gambar kat bawah ni ...


Tipah Tertipu


My kakak pun tak berani nak makan lempeng ada kesan hitam tu .
Bukan sekeping tau .
Banyak keping juga lempeng yang melekat hitamnya .
My kakak tak berani nak makan .
Maka masuk tong sampah je lah jawabnya .

Maka , jadilah tipah tertipu kan .
Geramnya lah my kakak .
Penipuan yang biasa di buat peniaga .

Non stick pan ni my kakak beli kat Giant .
Kan lagi baik kalau tak letak label non stick pan .
Tak le menipu namanya kan .
La ni , hitam kat nonstick pan tu dah non hado ...

Redha je lah kan ...








10 comments:

  1. hmm tertipu pula...mesti mahal nonstick pan drpd kuali leper yg biasa tu kan..sekali terkena lainkali tentu beringat.

    ReplyDelete
  2. sakit hati.. ada yg beli mhl pun jadi gitu gak...

    ReplyDelete
  3. Kesian Tipah, apa pun redha sajalah ye Tipah..?

    ReplyDelete
  4. kuali ni tak boleh gosok ganas2 guna dawai.
    kena basuh gitu je..

    ReplyDelete
  5. laa.. memang frust kan macam ni..

    ReplyDelete
  6. memang tak leh pakai dah tu..bahaya..

    ReplyDelete
  7. beli kat giant? mmg tertipuhlah lah...klau dh melekat camtu...jgn mkn lah....ntah apa warna hitam yg tertanggal tu

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...