Ragam


Assalamualaikum ...

Hampir setiap tahun den tengok RAGAM my anak buah berpuasa .
Lima orang yang ada macam - macam selera .
Sebab lima orang ni lah 
my kakak lebih rela memasak dari membeli
Mau rabak poket kalau pi bazar ramadhan .

Untungnya , bila time cuti hujung minggu ,
segala menu yang mereka nak makan ,
mereka kena tolong buat .
Tak kisahlah kalau tepung bersepah kat lantai ,
atau dapur jadi huru hara .
Yang penting mereka kena belajar 
masak menu apa yang mereka suka .

Yang aman dah tentulah mak usunya .
Sepanjang bulan puasa ni 
den cuma turun dapur kalau teringin sesuatu 
aka masak untuk menu sendiri .
Dok mengeram dalam bilik ,
walaupun dengar azan maghrib dari surau ,
my anak buah tetap buka pintu beritahu 
sudah masuk waktu berbuka .
... ngeh ngeh ngeh ...

Malam tadi ,
si hanani kena kerah goreng ikan,
najwa masak nasi untuk bersahur .
masak nasik senang je sebab guna rice cooker .
Menggoreng , kenalah tunggu kan .
Dalam pada mata hanani yang dah kuyu tu ,
nak elak tertidur ,
dia pi geletek si abang kat sofa .
maka berderailah ketawa budak dua orang tu 
bergurau senda .
... nice moment , really !

Den , walaupun bangun awal waktu sahur , 
de cuma layan movie hantu kat kix HD
sambil - sambil perhatikan baby ainul .
sapa lah agaknya yang jadi mem besar ni ...
... heh heh heh .

Hari pertama si kecik qistina buat ragam ,
dia tak nak bersahur .
Tahun lepas macam tu juga .
Tapi masih nak menjamah barang sesuap dua .
Maka pilihan yang ada ,
bagi dia minum milo yang dicampur serbuk protein .
ok je puasa sampai ke petang cuma lembek benyek le ...


Ragam


Maka si abang kata :

" mama , qistina nak makan koko crunch la mama . "

si abang yang perihatin mengingatkan mamanya
tentang menu feveret si kecik qistina 
walaupun si kecik qistina tak kata apa - apa .
esoknya , man in the house beli lah coco crunch tu 
bersama nugget idaman hati qistina .

Berbunga - bunga je senyuman qistina 
bila nampak coco crunch di atas meja .

mama kata :

" untuk makan sahur je . "

" mama , kita orang tak boleh makan ke ? "

si abang dah terliur .
... hahahaaaa .
patutlah dia mention kat mamanya pasal coco crunch ni .
si kakak yang lain tak kisah 
sebab mereka tahu coco crunch untuk qistina je .

Tahun lepas si abang buat ragam juga .
Duduk kat sofa tapi pejam mata .
Pinggan kat tangan dipegang je tapi tak makan .
Sudahnya , mamanya yang pi suap si abang makan
sambil pujuk kalau tak makan nanti lapar .
Kalau tak puasa nanti Allah marah .
Makan lah juga sesuap dua tapi mata maintain pejam you !
Banyak sebenarnya moment si abang bersahur
yang kelakar tahun lepas .
Alhamdulillah , cukup juga puasa sebulan .

Untung anak - anak zaman ini 
yang punya ibu bapa berduit .
boleh je belikan itu ini .
Den dulu , hadap je la apa yang ada .
harap menu sedap bila ada jiran tetangga 
hantar kuih untuk berbuka .
Tak berani pun nak demand minta itu dan ini .
yang pasti , menu sayur bening masa sahur adalah wajib ada !
Confirm selera je makan .







16 comments:

  1. PANDAI MAMA N MAKUSUNYA MENDIDIK ANAK2 BERPUASA...MAKAN RAMAI2 TIKA BERBUKA DGN MASAKAN YG DIMASAK BERSAMA ANAK2 TERASA AMAT SERONOK N BHGIA BAGI SEORANG IBU...PABILA ANAK2 DEWASA PENGALAMAN HANYA JADI KENANGAN MANIS...HARUS DINIKMATI SAAT2 INDAH INI..

    ReplyDelete
  2. kelakar je bila baca telatah diorang. hehehe... selamat berpuasa...

    ReplyDelete
  3. untung laa jadi mem... ha ha ha... kalu coco crunch tu SS pon amalkan untuk sahur sebab x larat nak bukak mata... he he he...

    ReplyDelete
  4. in sha Allah, nanti kalau ada anak sendiri...dah ada pengalaman tengok anak sedarakan vee..
    heee

    ReplyDelete
  5. dulu kalau mak masak apa pun..telan ja.beli apa pun telan jaa...sedapp!

    skrg budak2 dah byk tgk iklan..dah pandai memilih agaknya.

    ReplyDelete
  6. macam-macam ragam bebudak ni kan...seronok melayan.last-last dapat tak abang tumpang coco crunch qistina?

    ReplyDelete
  7. amboi mem besar dah tentulah mak usunya..ragam budak2 berpuasa ni meriah kan..ramainya anak sedara.hehe

    ReplyDelete
  8. sahur biasa sorang2.. rindu nak puasa kat rumah.. huhuhuu

    ReplyDelete
  9. macam2 ragam anak2 berpuasa kan..hihi.. mata pejam smbil pegang pinggan pun ado...
    tapi syukurlah mreka berpuasa.. akak tgh train Pa'e tu ha...

    ReplyDelete
  10. bangun sahur minum air je...no wonder lah Vee kurus!

    ReplyDelete
  11. Coco crunch tak sempat buat kuih dah lesap dibuat makan. sabor je lah

    ReplyDelete
  12. Salam...

    Coco cruch kalau rangup makan dengan susu segar...sodap...

    ReplyDelete
  13. Sabar nye Vee layan anak2..Syukur...... anak2 zaman ini semua sudah tersedia...zaman anak2 masa kita... mmg terhad... tak brani nak buat ragam, heeee~

    ReplyDelete
  14. Bagus jugalah tu anak-anak buah Vee, takdalah demand mana. Jadi emak ni, kalau anak nak makan sesuatu, rasa terkilan pulak kalau tak beri. Bagus juga mereka dah pandai berdikari. Boleh sediakan sendiri apa mahunya, kita cuma pantau ajelah.

    Saya masih lagi tak boleh bayangkan macamana kakak Vee handle anak enam orang ni. Masih boleh lagi nak suapkan anak makan. Saya bayangkan kalau anak ramai, rumah pun memang selalu tunggang-langgang dikerjakan mereka. Jerit pekik memang tak peliklahkan. Oh, menguji kesabaran betul kalau macam tu!

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...