Termakan


Assalamualaikum ...

Bak kata DS Najib , janji ditepati 
tapi rakyat suka ubah jadi janji dicapati .
Lantaklah kan . Malas doh den nak layan politik .
Tapi selalu je sembang dengan my kakak .
... heh heh heh .

Janji ... janji semalam nak citer pasal my kakak puasa .
Tahun lepas my kakak bersalin dalam bulan puasa .
Hah , banyak tak hutang my kakak .
Tapi lagi banyak hutang puasa my bonda
sebab lahirkan den maghrib menjelang 1 Ramadhan .
Dan my kakak ni lah yang mengira hari
bila my bonda bayar hutang puasa .
Tak de nya nak tulis dalam buku nota
tapi guna dinding .
Cian kat dinding tu calar balar ...

Semalam , dua orang my anak buah aa aktivit di sekolah .
Nabila join sekolahnya buat lawatan ke Putrajaya .
Najwa pula ada tuition untuk PT3 .
Maka melenjan lah my kakak pi hantar man in the house 
pastu baru hantar anak buah 
sebab gajah merah masuk sepital , service .

Petang semalam masa berbuka , my kakak cerita :

" masa nak hantar budak pagi tadi , 
aku singgahlah sekejap gerai kat depan tu .
Beli keledek goreng untuk naja dan nasi lemak untuk nabila .
Sambil memandu sambil makan .
Aku cakap kat najwa , ' sedap kan kak keledek ni . '
Tiba - tiba kau teringat lak yang aku ni puasa .
Alhamdulillah , TERMAKAN dua ketul .
Kenyang gak tuh . "

" amboi mama , suka lak dia . nape ko tak pulun air sekali . "

Sengih je lah my kakak .
Korang pernah tak jadi macam ni masa puasa .
Kalau bulan puasa tu , selalunya idaklah kan .
Biasanya puasa hutang atau sunat je yang TERMAKAN .

Den kadang - kadang ada gak TERMAKAN ni .
Tapi tak de lah sampai kenyang .
Selalunya baru rasa sikit dah teringat puasa .
Tapi my kakak pernah minum air satu gelas ...
... hahahaaa .


Termakan

nah ... layan pengat ubi kayu .








13 comments:

  1. hehe... xpa sis... lupakan xbatal puasa... sedap pengat ubi kayu tu... xpernah makan, nak rasa gak ler.... yumyum...

    ReplyDelete
  2. Saya tak pernah pula jadi macam tu, hampir2 termakan adalah, tapi belum masuk mulut dah teringat... alamak hari ni puasa!!

    ReplyDelete
  3. rezeki Allah nk beri tu..terlupa sesangat..apa nak kata.

    ReplyDelete
  4. rezeki tu..makan tak sengaja..

    perghh..sedap pengat ubi kayu..

    ReplyDelete
  5. hahaha dah kenyang sedawa baru teringat puasa.... beru best kalau kena macam tu.... hehehehe

    ReplyDelete
  6. hehe...kelakar cite ni
    tapi saya pun pernah jadi, tengah minum juga
    luah balik, mana dah masuk...halallah =)

    ReplyDelete
  7. saya pernah tersuap bakso anak saya..kih2..sebab nak rasa supnye konon sebelum dia makan..kih2

    ReplyDelete
  8. kalau jadi camtu rezeki.. tengah2 haus tu terlupa lak kata puasa, lega dapat air segelas.. hehe.. I pernah jadi masa mula2 belajar puasa tu je laahh.. habis nasi sepinggan.. hahahaha.. mak ngan abah xdak p kerja, tggal kat rumah ngan kakak ja masa tu..lauk yg tak habis masa sahur tu la habuan ambik..(tapi xcakap pun kat mak abah, takut kena marah)

    ReplyDelete
  9. dah lama tak "termakan" masa puasa. last time pun masa sekolah dlu kot.

    ReplyDelete
  10. Masa kecik2 dlu selalu jugak terjadi sindrom lupa ni.
    La ni, ada sikit itupun terbabas nak bukak peti ais je.
    Hehe

    ReplyDelete
  11. haha..biasa awal2 puasa je slalu x tringat...
    sedap pengat ubi tu

    ReplyDelete
  12. pernah gak ada kes mcm ni...waktu masak nk berbuka 'terasa' makasan tu...pastu baru sedar..alamak!! puasalah

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...