Merawat Hidung Tersumbat Sebab Selsema



ASSALAMUALAIKUM ...



Bila terjaga dari tidur jer , hidung dah tersumbat . 
Alamak ! dah sah la selsema . 
Maka dah tiba masanya untuk cuba petua 
yang den baca satu masa dulu .


Merawat Hidung Tersumbat Sebab Selsema



Merawat Hidung Tersumbat Sebab Selsema


Untuk merawat hidung tersumbat sebab selsema ,
langkah - langkah yang perlu dilakukan mudah sahaja .
Mula - mula sekali , rebus air
Bila dah mendidih angkat . 


Merawat Hidung Tersumbat Sebab Selsema


Kalau u olls ada minyak angin 
Geliga ke Cap kapak ker minyak yuyee ker , 
boleh lah titiskan sikit ke dalam air tu 
untuk aroma yang lebih menusuk dan menyegarkan hidung .


Merawat Hidung Tersumbat Sebab Selsema


Step akhir , 
letakkan wajah kita kat atas air yang sedang berwap tu 
macam kita wapkan muka . 
Letak tuala muka supaya wap tu terperangkap kat situ jer cam kat photo atas lah
Ish ish ish ... interframe lak mama meow nih ... heheheee . 
Sedut wap tu dalam - dalam , tahan jap , 
barulah hembuskan semula
Buatlah seberapa kerap yang u olls suka .

Kesannya , hingus yang pekat tuh dah jadi cair dan mengalir . 
So , senang lah nak buang kan . 
Kepala pun tak sakit .

Tujuan proses tu untuk bunuh bakteria kat dalam hidung . 
Tapi den tak taulah 
kalau cara ni boleh berkesan untuk resdung ya .

Lepas muka tu dah berwap , laplah muka . 
Bila muka diwapkan , maka liang pori - pori pun terbuka . 
Apa yang perlu pembaca buat cuma sapu jer toner kat muka lah 
atau oles je ketulan ais kat muka tu
bagi tegang sikit kulit muka tu .

 Kan dah dapat 2 dalam 1 !








14 comments:

  1. bestya...thank u kongsi tips ni kak...seksa hidup kalo selsema nih...

    ReplyDelete
  2. ena kadang2 je jadi kalau time bangun tidu, tapi kalau masa nak tidur ye selalu.. hurmmmm.. ada orang kata sebabkan resedung... boleh la buat ni... kalau tersumbat, memang terseksa...

    ReplyDelete
  3. wow, menarik ni... nanti boleh la cuba...

    ReplyDelete
  4. Nnti cuba gak la nnt...kerap jgk jadi gitu....nk bernyawa pn susah

    ReplyDelete
  5. wow,menarik~~ suka baca blog awk :-) singgah2 nengok blog saya k... saya lama dah tersumbat nk dkt 2 bulan rasa

    ReplyDelete
  6. best blog awak~~ jom tgk blog saya plak... :-) http://www.cantikdansihatcenter.com/

    ReplyDelete
  7. selalu letak Vicks dlm air tu...mau ada yg menjerit tengok selubung putih..hihi..

    ReplyDelete
  8. Wah memang menyegarkan. Boleh juga diamalkan selalu walaupun tak selsema sebab kalau di perhatikan bekas air selepas kita buat semua tu memang nampak kotor jadi ianya membersihkan permukaan muka. Ala-ala gaya buat spa gitu.

    ReplyDelete
  9. I letak bawang putih.. minyak2 ni xdak stok sebab xpakai.. =)

    ReplyDelete
  10. pes time sy dapat tau petua ni cik qaseh. thanks for share!

    ReplyDelete
  11. ohh..mcm tu...tapi bila tgk model tu tutup kepala ngan towel nampak ngeri plak :-)

    ReplyDelete
  12. 2 dalam 1...tu yang syok tu..selsema hilang, muka pun dah siap2 di wap..

    ReplyDelete
  13. Sebenarnya, punca selsema boleh dibahagikan kepada faktor intrinsik dan ekstrinsik.

    Faktor-faktor intrinsik yang boleh menyebabkan selsema adalah:
    • alahan kepada diet, habuk, perubahan cuaca dan produk yang dipakai pada badan disebabkan oleh ketidakseimbangan di dalam sistem imunisasi seseorang
    • septum hidung yang bengkok
    • ketumbuhan polyps di dalam rongga hidung dan rongga sinus
    • perubahan hormon

    Faktor-faktor ekstrinsik yang boleh menyebabkan selsema adalah:
    • infeksi seperti jangkitan influenza
    • perubahan cuaca seperti hujan atau cuaca panas terik
    • udara yang kering
    • kesan sampingan ubat-ubat tertentu yang diambil
    • tabiat merokok
    • mengandung

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...