Baju Raya


Assalamualaikum ...

Tahun lepas my kakak bawa balik satu plastik hitam besar ( plastik sampah ) yang berisi bahan baju . Kisahnya , kakak kepada kawannya seorang tukang jahit . Jadinya , bahan baju aka kain ela yang masih belum dipotong tapi dah habis musim aka tak sempat untuk dibuat baju , banyak berlambak . Maka , dia berikan kain - kain itu kepada adiknya  untuk diberikan kepada kawan - kawannya di sekolah . Maka jadi pestalah hari itu . Pesta memilih kain ela free . Tapi , kain ela itu masih banyak berbaki . Jadinya , baki kain - kain ela itu , mereka suruh my kakak bawa balik rumah . My kakak ni yang tak tahu menolak , ambil saja tanpa banyak cakap lah .


Baju Raya
Projek jahit baju raya .


Bila dah dekat nak raya ni , kain - kain ela itu menjadi projek baju raya my anak buah . Bila den belek kain - kain ela tu , ada dua kategori . Kategori kain ela corak bermusim dan corak yang boleh guna sepanjang zaman . Jadinya , yang corak bermusim itu my kakak buat baju kelawar aka baju tidur juga jubah untuk dia dan my anak buah . Selebihnya yang sesuai dipakai sepanjang zaman , my kakak buat baju kurung untuk raya . 


Baju Raya
Projek potong baju raya .


Untunglah my anak buah raya tahun ini . Baju raya setiap seorang lebih dari dua pasang . Cuma den tak tahu boleh siap ke tidak . Bila dikira - kira baki hari yang ada sebelum menjelang raya , positif sajalah moga sempat menyiapkannya . 


Baju Raya
dalam pertimbangan nak potong ke tidak .


My anak buah ni tak cerewet dan tak banyak merungut . Bab baju raya mereka tak memilih . Baju kurung biasa ok , ada manik / labuci pun ok . Janji ada baju . Tak macam mak usunya . Nak beli baju kena ronda banyak tempat ... heh heh heh . Duit sendiri , apa kesah kan ! Lagipun bukan senang den nak cari baju saiz ss time nak dekat raya ni . Selalunya nan hado . 


Baju Raya
Nak hantar untuk jahit tepi .


Bila den belek - belek baju raya my anak buah yang dah banyak tu , den pun cakaplah :

" dah banyak baju ni , tak yah la cari baju raya lagi . Tinggal cari kasut je . "

Si abang yang sedang main game menyahut :

" saya punya baju baru 2 je . "

Bulat terus mata mak usunya bila dengar ayat tu . Maka den terus je cakap .

" 2 tu dah ok lah . Mak usu dulu satu je tau . Bila dah pakai , cuci . Esok pakai lagi baju tu . "

Dan dan tu juga dia terus tarik muncung sedepa . Kalau den terus membebel , confirm lari masuk bilik ... adehhhh .


Baju Raya
Baki yang tidak diusik .


Tak boleh gak nak salahkan dia kan . Mak bapak dia orang pergi kerja pandu kereta . Jadinya mampulah nak beli lebih dari sepasang baju . Den dulu , arwah abah pergi kebun banting tulang satu hari untuk cari duit . Tak berani nak minta lagi kalau dah ada sepasang ... 

Lain padang lain belalang kan ... ermmmm









22 Sila komen:

  1. kecik molek QV ni ya, size SS je..

    baju raya den x sompek nak buat..huhu..kena poie cari weekend ni...

    ReplyDelete
  2. baju raya yan sepasang je tahun ni..baju tahun lepas leh pakai lagi :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya setiap thn baju raya sepasang je . yg lain pakai yg ada . lagipun org kg n saudara mara x nampak lagi ... heeee

      Delete
  3. kita dulu baju sepasang pun dah kira syukur, rezeki lebih dapatlah dua.sempat je sis vee, lambat lagi nak raya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah2an lah . target paling tidak pun dpt siapkan 2 pasang utk setiap org ...

      Delete
  4. Untung budak zaman sekarang. Dolu2 hanya dapat baju baru masa raya je. Lah ni ada duit seniri hah beli bila dah berkenan. Tak yah nak tunggu raya. Lagi kalau kerja opis kena pakai baju kurung je hah memang selalu tak cukup baju padahal dah jemu ulang-ulang baju yang ada. adeh... apa pun bersyukur tu kena ada apabila mengenang orang yang tak cukup serba serbi... alhamdulillah ada baju kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah , bila tgk baju kita yg byk tu , tak tau mana nak campak bila dah jemu pakai , teringat lak org yg baju sekadar ada ...

      Delete
  5. WAH REZEKI ANAK2 TU DPT BANYAK KAIN ELA YG BOLEH MAKUSUNYA JAHITKAN BAJU RAYA...TAMBAH SERONOK N GEMBIRA MRK MENYAMBUT RAYA...KITA YG DEWASA NI DPT MENGONSI KEGEMBIRAAN MRK DI HARI MULIA PUN DH SGT BERSYUKUR KAN QV...

    ReplyDelete
    Replies
    1. my kakak yg jahit , bkn saya PI . betullah , raya ni lbh kpd keseronokan budak2 je ...

      Delete
  6. untung gak dpt kain baju camtu kan tp kena cari masa nk jahit la

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul . bkn takat masa , kena cari masa rajin juga ... huhuhuuu

      Delete
  7. anak zaman sekarang ... sebab rata-rata baju 5 pasang ke atas.

    erm ... best la kalau jahit sendiri yer, tak yah susah-susah cari baju, warna tak sama lah, saiz tak ada la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul . part saiz tu senang lah . bab warna , tak kisah sgt sbb tak pernah sedondon pun ...

      Delete
  8. Rezeki anak-anak buah Veelah tu dapat banyak kain ela. Wah, hebatlah kakak Vee ni! Dia juga ke yang potong dan buat baju anak-anaknya? Kalau saya bagilah banyak mana baki kain, memang tak tahu nak buat apa.

    Betul tu, Vee. Sebenarnya kalau nak dibandingkan kehidupan kita dengan anak-anak kini memang tak sesuai cumanya amalan bersederhana itu aje yang harus dicontohi. Saya dulu pun cukup geram bila my late abang ipar selalu cakap pada anak yang minta duit RM2 untuk pergi sekolah agama - 'Abah dulu bawa duit 20 sen jerk pergi sekolah kebangsaan dan agama!' Mana nak sama zaman abahnya dengan anaknya, kan!

    P.S. Vee, kad raya dah sampai. Terima kasih ya. Dah siap masuk blog pun ~_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah , my kakak potong sendiri . alang2 ada kain ela , lbh baik buat penjimatan ... sekarang 20 sen cuma dpt sebiji gula2 je ... adeh ... alhamdulillah . sebenarnya takut tak sampai sbb bimbang alamat tak lengkap sebab saya ambil dari sampul poslaju ... berapa bank sebab daaa ...

      Delete
  9. Best jadi budak2...baju raya ada orang belikan...kita kena beli sendiri :) :) buat sendiri ka baju tu? untung dapat buat sendiri...jimat

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg zmn kanak2 paling heaven sbb mintak je dpt tak yah fikir duit ada ke idak kan ... ha ah , buat sendiri ...

      Delete
  10. Dapat pakai baju raya hasil jahitan sendiri atau hasil jahitan mak sendiri mesti bestkan...
    Bole bangga cakap kat kawan-kawan "Baju ni, mak saya tau yang jahit"...

    ReplyDelete
  11. untung!! x perlu beli kain..pastu leh jahit sendiri..mmg jimat

    ReplyDelete
  12. wow seronoknya.. x payah beli kain dah jimat..
    hehe adus yang baru dua pasang tu hehe jenuh gak kan..

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...