Laku


Assalamualaikum ...

Hari ini sudah hari yang ke 25 kita berpuasa . Maknanya , ada baki lagi lima hari sebelum menjelang aidil fitri . Sana sini sudah sibuk membuat persiapan raya . Persediaan korang mesti dah lengkap kan . Den lak , insha Allah hari ni baru nak pi meronda - ronda mencari apa yang patut . Harap hari in den tak rambang mata memilih apa yang den hajatkan . Bimbang nanti , bukan rambang mata tapi sebab cerewet , satu apa pun tak beli .

Bajet mcamlah nak beraya sakan kan . Den bukannya nak beraya pun , cuma nak pastikan penampilan tu walaupun di rumah tetap menarik . Jadinya kalau tetiba ada tetamu , den sudah tak perlu kelam kabut lagi . Maklumlah den ni penunggu dan penjaga rumah . Tu lah kan , sapa suruh masih bujang ... huhuhuuu



Sebelum ramadhan nak meninggalkan kita , den nak kabor , sepanjang puasa ni , couple kat atas tu paling LAKU . Paling lama bertahan pun tiga hari je . 

Kurma tu paling cepat habislah sebab sekali makan ambil tiga biji . Yang makan lak lapan orang . Selagi nampak , asyik nak mengunyah je dengan benda tu . Mungkin semangat bulan ramadhan . bil dah raya nanti , confirm jeling pun tak sudi . Bajet macam dah jemu gitu . 

Kurma tu kalau dah tak sudi nak makan , boleh je buat jem untuk inti biskut tart . confirm habis sebab tart tu kan biskut yang ramai peminatnya . Kalau tak pun , kurma tu buang biji , pastu masukkan badam dan celupkan dalam coklat . Memang jadi kudapan yang sihat .

Part jus tu lak , walaupun dah buat air dua jug dengan perasa yang berbeza , my anak buah tetap juga nak tuang setitis dua dalam gelas sebelum tuang air dari jug tu . Jus tu boleh juga jadi campuran dalam agar - agar , puding dan kek .

Nampak tak , betapa banyaknya jasa couple berdua tu demi memenuhi kehendak tekak manusia . Saja je den nak bagi korang nampak betapa banyaknya jasa couple tu yang selalunya cuma diperlukan masa bulan ramadhan je . Bulan lain perlu juga cuma kurang lah kan ...







9 comments:

  1. SELAMAT HARI RAYA QV MAAF ZAHIR BATIN...KAD RAYA KIRIMAN QV DAH SAMPAI...TERIMA KASIH BANYAK2 INGATAN YG SUCI MURNI ITU...KAK TERINGIN JUGA NAK KIRIM SESUATU KPD QV TAPI BUKAN KAD RAYA...TUNGGU YA. NTAH BILA LH PULAK TU HEH..HEH..DOAKAN ADA REZKINYA TU..

    ReplyDelete
  2. Best jugak eh...kalau makan kurma + badam + coklat tu...

    ReplyDelete
  3. sekejap je kan masa berlalu...tahun nie memang cepat benar puasa rasanya..jup je dah sampai ke penghujung..

    ReplyDelete
  4. Kurma badam dan coklat, macam sedap jer bunyinya tu :)

    ReplyDelete
  5. Kat rumah Zumal, kurma memang cepat habis sebab Zumal makan macam makan nasi. Entah berapa biji sekali makan tu tak tahu la...

    ReplyDelete
  6. betul tu.. bila dh xpuasa jeling pun tak. hehehe
    baru harini sibuk kemas rumah.. kejap je puasa tahun ni

    ReplyDelete
  7. Kurma kat rumah saya pun laku juga di bulan Ramadhan ni. Yalah asal nak berbuka aje cari kurma dulu. Masa sahur pun hanya kurma yang larat diterima anak tekak.

    ReplyDelete
  8. penunggu rumah? siapa suruh bujang? ...in shaa Allah sikit hari lagi ada lah tu peneman...x de siapa yg suruh..itu kan belum jumpa jodoh yg sesuai...Allah akan beri yg terbaik itu sbb lambat..not to worry..same to me yg penting kita enjoy....sis Vee awet mudah tau...

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...