Kemaruk Puding / Agar - Agar


Assalamualaikum ...

Bila masuk bulan puasa , macam biasalah , mestilah nak cuba macam - macam resepi dan nak merasa macam - macam hidangan kan . Bila fikir balik , den pelik . Kita ni berpuasa je aka tak makan satu hari selama sebulan tapi kenapa bila berbuka kermaruk semua makanan kita nak makan . Dah macam kita ni tak pernah jumpa makanan lak gayanya . Memanglah perut kita kosong satu hari dan usus kita memang panjang pun tapi banyak mana boleh sumbat ? Lepas makan nak solat tarawih lagi . Larat ke ?

Masa den muda - muda dulu , den pun kemaruk juga bila beriftar ni . Semua makanan den nak merasa . Masa tu metabolisme masih tinggi . Cepat je hadamnya . Kalau sekarang buat lagu tu , terus je jadi lemak sana sini . Nak masuk tidur pun masih kekenyangan . Sudahnya kalau teringin nak merasa , ambil sana sikit , sini sikit . Tapi tulah , bila dah berusia ni den rasa perut den makin mengecil lak . Kalau makan di luar , cuma boleh habis separuh je . Burger separuh , ayam goreng seketul je . Nampak benor Allah dah ambil sikit nikmat makan .


Kemaruk Puding / Agar - Agar


Ramadhan ni my kakak KEMARUK dengan acuan agar - agar / puding ni . Tak le setiap hari dia buat agar - agar / puding ni . Tapi den tau dia akan buat lagi sebab stok agar - agar dan dadih ada lagi . Mungkin sebab acuan tu cantik agaknya . Sebab acuan tu ler den dengan anak buah buat request macam - macam . 


Kemaruk Puding / Agar - Agar


Ini hasil pertama yang my kakak buat di bulan Ramadhan ni . Agar - agar ni hasil kombinasi dadih perasa mangga dengan agar - agar perasa ribena . Rasanya dah tentulah dadih mngga tu manis dan agar - agar ribena tu masam wooo . Kalau ada yang nak cuba resepi ni , boleh  klik SINI



Kemaruk Puding / Agar - Agar


Kat atas ni lak agar - agar susu pekat mains ya bukan santan . Den saja je letak nama agar - agar pelangi sebab ada lebih satu kaler . heh heh heh . Untuk warna kuning dan hijau tu sama je rasanya cuma kaler je yang lain . Sape nak cuba resepi ni , klik saja pada nama tu ya .

Sebenarnya ada satu request den yang my kakak tak buat lagi . Den minta dia buat agar - agar cendol . Tah bila dia nak membuatnya . Den ni pn satu lah kan . Bukannya tak boleh buat sendiri . Saja je nak bermanja dengan dia .

Bab manja ni , ada orang kaa den ni anak sulung dia . My kakak selamba je angguk dengan senyum . hahahaaa . padahal jarak usia kami cuma 5 tahun je . Bajet rasa macam awet muda je lah pulak ... heh heh heh ... sila jangan muntah hijau ya . puasa ni . kang tak memasal jadi batal ... heheheee

Hari ni cuti , apalah menu korang agaknya ya ...





10 Sila komen:

  1. QV ni mesti awet muda kanns..hehe..pinggan letak agar-agar/puding cantik benor..sekali tengok mcm agar2 le pulok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang citer mmg agar2lah nohas ... pinggan free tu aka hadiah . mmg cantik dan besar .

      Delete
  2. akak baru beli bekas ni..tapi tak tahu nak buat apa lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh buat agar - agar utk raya nanti sih ...

      Delete
  3. Dah boleh bukak bisnes n, sis! Bukan main cantik dan meriahnya puding!

    ReplyDelete
  4. wah cantik lah bekas kuih agar-agar tu..

    ReplyDelete
  5. memang best sesekali mengada-ngada dengan kakak ni..saya pun selalu buat.tapi my kakak taruk syarat, jagakan anak-anak dia.kita OK je, janji dapat manja..ahaha

    ReplyDelete
  6. Sesekali nak bermanja mengada-ngada dengan kakak, apa salahnya Vee. Asalkan dilayan. Saya dulu masa awal 20-an, siap suruh kakak tolong garu celah jari kaki lagi sebab gatal. Lepas sorang, sorang saya terjah suruh tolong garukan. Nasib baik tak kena pelempang sekali ^_^

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...