Cara Mudah Hilangkan Kotoran Pada Seterika



Cara Mudah Hilangkan Kotoran Pada Seterika | Seterika dah jadi benda penting di rumah terutama orang yang bekerja , mesti ada seterika di rumah . My anak buah , walaupun setakat nak meronda di Giant , tetap nak seterika tudung . Tak macam mak usunya , selamba jer pakai tudung renyuk ... heh heh heh .


Cara Mudah Hilangkan Kotoran Pada Seterika



Cara Mudah Hilangkan Kotoran Pada Seterika


Ada ketikanya , bila kita seterika baju , kita tak perasan yang material bada pakaian yang kita nak gosok tu tak tahan panas . Bila dah gosok , tetiba ... alamak ! Masa tu barulah ralat . Bukan ralat sebab pada tapak seterika melekat material tu tapi pakaian yang dah berlubang atau kain yang dah mengeras ... heh heh heh .

Pun begitu , kotoran yang melekat pada tapak seterika itu , kenalah juga ditanggalkan . Kalau tidak , macam mana nak seterika pakaian lainnya kan . Nak tahu macam mana cara nak hilangkan kotoran seterika dengan mudah , kenalah teruskan pembacaan korang sampai habis .


Cara Mudah Hilangkan Kotoran Pada Seterika

1- Letak garam atas suratkhabar .


Cara Mudah Hilangkan Kotoran Pada Seterika

2- Panaskan seterika .

Cara Mudah Hilangkan Kotoran Pada Seterika

3- Gosokkan seterika pada garam hingga berkilat .



Selepas semua langkah di atas , kotoran yang melekat pada tapak seterika sudah boleh ditanggalkan . Malah , tapak seterika korang pun bersih berkilat tau . 

Kalau nak tahu berkesan ke idak , kenalah cuba ya . Tak susah pun . Cuma dapatkan garam je yang berlambak kat dapur tu .





8 comments:

  1. Senang jer ye QV..
    Nak cubalah nanti akak tunjuk hasilnya :)

    ReplyDelete
  2. ooo...senang je ek...
    boleh try ni...
    terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
  3. Ni kalau nak dicuba Vee, mestilah nak kena tekap lama-lama seterika panas tu kat pakaian sampai berlubang. Huhuhu... pakaian manalah yang nak dikorbankan ^_^

    Sayakan seterika kat rumah tu saya aje yang guna. Cukup tak suka kalau apa yang saya dah set, orang adjust lain. Sebabnya saya memang tabiatlah masa mula-mula guna seterika memang letak mendatar bukan menegak. So kalau orang lain adjust, memang silap haribulan hanguslah tempat iron saya tu!

    ReplyDelete
  4. Wah.,. bagus nya tip sis.. sy nk try la nnti... sy duk pk cm mana la nk ilang kan itam kat strika tu... tqsm sis... jom singgah blog saya gak sis.. sy share tips cam mana nak kuruskan badan cara mudah dan selamat... >>>Kekal Sihat Berseri dengan ayupureslim! <<<

    ReplyDelete
  5. Ohhh gitu jer rupanya, senang aje...
    Baru baru ni baju sekolah anak pun dah berlubang Vee, nasiblah maknya yg mengiron hihi...

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...