Belajar Buat Cup Cake


Belajar Buat Cup Cake | Sis suka je kalau masuk dapur buat itu dan ini . Cuma yang sis tak berapa suka bila didesak untuk buat itu dan ini . Bagi sis , sis lebih selesa kalau buat itu dan ini ikut kehendak hati . Maknanya , bila tergerak hati nak buat , terus je buat dengan penuh semangat dan keikhlasan .

Belajar Buat Cup Cake




Sama ada sis ataupun anak buah , pantang bila nampak ada telur bertray-tray di dapur . Selalunya , man in the house akan beli dua tray telur untuk sekali beli . My anak buah ni hantu telur . Mesti ada menu omelet telur setiap kali makan . 

Jadinya , bila nampak je man in the house bawa balik 2 tray telur , ayat yang keluar dari mulut adalah :

" jom kita buat kek ! . "

Nak dijadikan cerita , minggu lepas , sis memang sibuk lah melayan blog . Hujung minggu adalah masa untuk settlekan banyak perkara termasuk buat blogwalking ke rumah kawan-kawan . Jadinya, sis rasa rimas bila kena desak buat cup cake . Makanya , selamba saja sis kata :

" nak cup cake , belajar buat sendiri ! "

Sebelum ini , si Najwa dah dua kali buat cup cake . Alhamdulillah menjadi . Masalahnya , dia buat berpandukan resepi yang menggunakan gram . Jadinya bila dia tukar gram kepada cawan menggunakan jug sukatan yang sudah ada sediakan nilai sukatan . Hasilnya , butter yang sepatutnya cuma 1/2 cawan jadi 1 cawan . Cup cake menjadi tapi berminyak sebab dah terlebih butter .

Makanya , untuk memudahkan my anak buah belajar buat cup cake sendiri, sis tuliskan resepinya dan lekatkan di pintu peti sejuk . Maka , si Hanani pula mencuba belajar buat cup cake . Sis terangkan juga serba sedikit prosesnya . Hasilnya , jadi macam gambar di atas .

Maka senyum-senyumlah sis bila tengok hasilnya sebab lepas ni mereka dah tahu buat sendiri . Selepas ni pula , sis cadang nak letak pula resepi kuih dorayaki doremon yang mereka suka sangat tu tu .

Hari ini , tah kuih apa pula mereka nak buat agaknya . Layankan ajalah . Kalau mereka dah tahu buat sendiri , giliran mak usunya lak gantung wisk ... meh meh meh .



5 Sila komen:

  1. rajinnya belajar buat kek..hehe sy tak minat sgt baking..masak lauk pauk saya suka la..;p

    ReplyDelete
  2. WAH RAJIN ANAK BUAH QV KE DAPUR MSK APA SAJA YG MRK SUKAI CUMA PERLU SEDIAKAN BHN KEPERLUAN SAJA...

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...