Cara Mudah Sejukkan Ruang Tanpa Guna Air-cond


Cara Mudah Sejukkan Ruang Tanpa Guna Air-cond | Cuaca yang sangat panas el nino / ekuinoks yang melanda negara sekarang yang sangat membahang ni memang sungguh mengganggu ketenteraman . Kalau ada air cond , kira dah selesailah masalah . Tetapi kalau menggunakan kipas angin di dalam rumah / bilik , tetap tak terasa membahang juga . 


Cara Mudah Sejukkan Ruang Tanpa Guna Air-cond


Baru-baru ini , ada pula yang post di facebook cara nak sejukkan ruang tanpa air cond . Macam kat gambar di atas tu , korang cuma perlu isi air dalam besen , pastu letak kat ruang tamu . Tapi pastikan kipas angin korang sentiasa berpusing . 

Sis ada cuba juga buat dalam bilik . Terpaksalah mencuba bila dalam bilik terasa sungguh bahanganya di sebelah malam . Berpeluh tu tak usah ceritalah walaupun perpeluhan itu baik untuk buang toksin dalam badan . Tapi kalau dalam bilik tu panas , macam mana nak nyenyeka tidur kan .

Sebenarnya ada banyak cara nak sejukkan ruang selain buat macam kat gambar di atas tu . Walau bagaimana pun panas di dunia ini , anggap saja lah ianya tak sepanas api neraka . Dan kalau tak nak merasa panas api neraka , buatlah amal ibadah sebanyak mungkin .



12 Sila komen:

  1. menarik juga idea ni....kalau ada anak kecik, mahu dorang berendam terus dlm besen ni hehe :p

    ReplyDelete
  2. biasanya kalau siang tak de la rasa panas sangat.sebab buka pintu tingkap kot...tapi malam memang panas sampai nak tido pun tak boleh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mlm klu nak sejuk , buka tingkap ... tapi cuaca panas sekarang ni , tak membantu juga .

      Delete
  3. DI RUMAH KAK KOLAH AIRNYA LUAS N PENUH AIR SENTIASA PATUTLAH MLMNYA SEJUK SENTIASA TAPI RUMAH KAMPUNGLAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah kampung memang sejuk sebab byk pokok ...

      Delete
  4. Oklah juga buat yg tak ada aircond kan
    Agak kurang sejuk juga boleh terus masuk dlm besen itu sekali hihi...
    Besar besen tu dik hahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh gak tu . dlm bilik kan , sape nampak ... hahahaaa

      Delete
  5. tido pakai sependa je baru sejuk selepas panasss hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cis , ada gak lipas n cicak mati kena heart attack nanti ... wakakaaa

      Delete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...