Punjungan Yang Wajib Sebelum Raya | Dulu , masa arwah mak dan abah masih ada , kami akan pulang awal iaitu 2 hari sebelum menjelang raya . Sebabnya , kami perlu memasak banyak untuk punjungan . Punjungan ni maknanya , memberikan sedikit ketupat bersama rendang / lauk pauk lainnya juga kuih muih kepada jiran tetangga , saudara mara , besan dan ipar duai . Ini adat orang Jawa .
Kalau zaman dulu , punjungan ni guna mangkuk tepen / mangkuk tingkat . Tapi mangkuk tingkat hanya untuk punjungan kepada mertua sahaja . Kalau semua punjungan nak guna mangkuk tingkat , penuhlah store dengan mangkuk tingkat kan . Jadinya , kami guna ke plastik untuk bungkus keptupat dan makanan lain untuk punjungan jiran tetangga , saudara mara dan ipar duai . Jimat beybeh !
Punjungan kat atas tu untuk adik beradik bila berkumpul nanti . Mereka pun bawa juga . Mesti ada yang kata , banyaknya ! Haruslah banyak kalau adik beradik pun bawa cucu sekali kan . nak dan menantu dah tentu berderet .
Untuk lauk pauk dari jenis yan sama , campurkan jadi satu je bila panaskan . Selalunya , hari ketiga , memasing dah tak sudi nak memandang ketupat dan rendang lagi . Masa tu kami akan buat soto atau laksa sahaja . Dan ada juga yang dah cari sayur bening !
Kerana sebab di atas tu lah , berat badan lepas cuti raya jadi bertambah ... heh heh heh . Moh ler kita bayar hutang puasa dan puasa enam lepas naik cuti ni ya . Ala , open house kan buat hujung minggu ... ahaks .
punjungan sebagai salah satumoment silaturahmi tentu perlu di lestarikan
ReplyDeleteselamat hari raya, mohon maaf lahir dan batin
Kalau gi rmh adik beradik, bawa jg makanan, mostly kuih raya je..
ReplyDelete