Resepi Kek Coklat Sedap Sukatan Cawan | Sis memang pecinta kek coklat terutama brownies . Bila tengok kat program unique sweet channel 727 Astro Food Network , yang tunjuk pelbagai jenis brownies / kek coklat dan cara-cara membuatnya yang mudah , terus je mhu melilih air liur ni ... meh meh meh .
Resepi Kek Coklat Kukus Sedap Sukatan Cawan
Tak perlu lah membebel panjang Kot-kot ada yang nak buat kek hari raya ni kan . Dah katanya ada tetamu nak datang , Jom le kita tengok bahan-bahan dan cara membuatnya ya .
Bahan-bahan buat kek coklat:
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 biji telur
Bahan-bahan buat topping kek coklat kukus:
- 300 gm coklat masakan yang sudah dipotong kecil
- 1 sudu besar susu pekat
- 1/2 cawan susu cair
- 2 sudu besar butter
- 1/4 cawan air panas
Cara buat kek coklat kukus:
1- Masukkan serbuk koko, gula pasir, susu cair, minyak masak, dan susu pekat ke dalam periuk dan masak sampai sebati dengan api sederhana. Bila dah sebati, sejukkan.
2- Lepas tu pukul telur sampai kembang.
3- Masukkan esen vanilla ke dalam adunan dan pukul sampai sebati.
4- Ayak tepung, bikarbonat dan baking powder bersama, lalu masukkan sedikit demi sedikit, dan kacau sampai sebati selama 5 minit.
5- Masukkan adunan ke dalam loyang dan tutp dengan beg plastik/kertas foil. Pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
6- Panaskan air kukusan hingga mendidih dan kukus selama 70 minit dengan api sederhana. Jangan buka penutup kukus bila belum sampai cukup masa.
7- Angkat dan sejukkan. Kek coklat kukus siap dihidangkan.
Cara buat topping kek coklat kukus:
1- Panaskan susu cair dan susu pekat dengan kaedah double boiler.
2- Masukkan coklat masakan dan kacau hingga cair.
3- Padamkan api dan masukkan butter, dan kacau hingga cair.
4- Curahkan 1/2 dari topping cair yang masih panas hingga menutupi keseluruhan kek.
5- Biarkan 15 - 30 minit supaya topping meresap ke dalam kek.
6- Panaskan kembali topping yang lebih tadi dan masukkan air panas.
7- Kacau hingga sebati dan curahkan lagi ke atas kek.
8- Bila topping dan kek sudah sejuk, boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk.
9- Kek coklat kukus yang moist dengan topping siap dihidangkan.
0 Sila komen:
Post a Comment
Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...