Makanan Berprotein Tinggi Untuk Bina Otot



ASSALAMUALAIKUM ......

Makanan Berprotein Tinggi Untuk Bina Otot | Disebabkan ada permintaan dari pembaca yang mahukan maklumat tentang makanan yang berprotein tinggi untuk bina otot maka wujudlah entry nih .


Makanan Berprotein Tinggi Untuk Bina Otot




Makanan Berprotein Tinggi Untuk Bina Otot


Kepada sesiapa yang gila nak bina otot , masuk keluar gym , kat bawah ni ada 10 jenis makanan yang paling sesuai untuk diet korang .

1. AYAM


Dada ayam adalah bahagian yang paling banyak protein iaitu 100g dada = 45g protein . Ayam adalah sumber protein yang paling terkenal dalam 
bina otot .

2. DAGING LEMBU


Pilih kedua untuk bina otot adalah daging merah . Elakkan mengambil daging yang bercorak marble sebab ada banyak lemak .
200g = 50g protein .

3. IKAN


Ikan Salmon merupakan ikan yang banyak protein disamping omega 3 yang baik untuk otak dan  jantung . Kat Malaysia ni , ikan Patin dikenal pasti banyak proteinnya . Kesemua ikan di atas sangat membantu untuk bina ototKepada sesapa yang tak suka ikan Patin tuh , tak dapat la den tolong yo . Diikuti pula dengan ikan Kod , Tuna dan lainnya .

4. TELUR


Telur adalah protein tinggi yang sangat murah untuk bina otot . Salah la bila korang kata " eeeee... makan telur boleh jadi gemuk tau ". Walaupun protein tu cuma ada kat putih telur , jangan la pi buang lak kuning telur nya ya ! Kalau tak nak makan , tapau la kat den yo . Emmm ... sebab ada vitamin , mineral , asid amino dan choline yang merupakan bahan penting untuk kesihatan dan juga otak .
* 1 biji = 6 g protein

5. SUSU


Merupakan sumber kasein protein yang lambat dihadam serta membekalkan asid amino dalam jangka masa panjang dalam badan . Minumlah segelas sebelum tidor seperti yang Rasulullah amalkan sebab ia boleh bekalkan protein kepada badan sepanjang tidor . Ambillah susu rendah lemak .  Anlene choc pun dah ok sebab ada kajian mengatakan bahawa minum susu coklat setiap hari  boleh kempiskan perut . Senyum jer korang bila baca kan !

6. TAUHU


Selain tinggi protein , ia juga kaya dengan asid amino , vitamin dan rendah lemak . Tapi den tak galakkan sebab kajian terbaru mendapati bahawa kacang soya mengandungi bahan pencetus kanser .  Tapi kalau makan tempe , bahan tersebut sudah berkurang disebabkan proses penapaian . So , makan je la tempe tu . Sedap tau sebab favourite den ... heheheeee
*100g tauhu = 10g protein 

7. KEKACANG


    a ) Kacang Putih -> tinggi mineral dan fiber juga rendah lemak .
          200 g = 16 g protein

    b ) Kacang Panggang ( baked beans ) -> 
         1 cawan = 11g protein

    c ) Kacang Dal panggang -> mengandungi fiber dan vitamin B1
         120g = 9.1g protein

    d ) Kacang lain seperti Badam , Gajus dan kacang tanah -> tinggi protein malah sesuai dijadikan snek

8. KEJU


Keju ni senang jer nak makannya . Korang cuma perlu ambil 2 keping roti perang , makan bersama keju pada waktu breakfast .
   
      
Harap korang puas hati dengan info ni dan dapat menghasilkan otot - otot yang padu .
Makanan berprotein tinggi untuk bina otot ini memang sangat membantu dan berkesan .




BACA JUGA :

Tips Untuk Ramping





   

13 Sila komen:

  1. Replies
    1. Thanks admin for sharing. Mmg bagus tips. Kalau amalkan ni mmg bole naik otot. dri dulu badan kerempeng je ni. nampak tulang je. huhu. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

      >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

      Delete
  2. Tq for sharing. Pasni kene amalkan makanan2 di at as nampak nya. Maklumlh nak bsr2 kn otot2 yg x bp bsr ni.hihihi

    ReplyDelete
  3. Telur tu mkn terus kee ? Just buang telur merah then mkn putih telur ...btul kan ?

    ReplyDelete
  4. Salam, thanks ya tulis artikel berguna ni. Nak tanya, telur tu elok masak penuh atau separuh masak? atau mentah?

    mohon share artikel ni ya :)

    ReplyDelete
  5. Oh, tidaklah Vee! Saya ni memang tak terliur pun tengok abang-abang sado ni. Berketul-ketul macam apa. Haruslah not my type.

    Eh, apa motif dan relevannya komen ni dengan entri? Tetiba rasa konpius ^_^

    ReplyDelete
  6. sapa2 yang diet tu haaa ni elok ni..
    kurangkan carb.. lebihkan protin..

    ReplyDelete
  7. Memang bagus tips ni.. InsyaAllah boleh diamalkan :)

    Kalau saya pulak, biasanya saya amalkan minum minuman tenaga sebagai pelengkap nutrisi dalam badan especially kalau nak bersukan..

    http://miaqaisarah.com/2015/05/20/performance-drink-minuman-tenaga-terbaik/

    ReplyDelete
  8. Telur separa masak atau telur rebus atau telur mentah. Mana yg lebih baik?

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...