ASSALAMUALAIKUM ...
Telur Masak Cencalok | Perut dah keroncong .
Pi dapur nampak cencalok .
Pandang kiri , oh ... telur ada lagi .
Maka den teringatlah Ahmad Fidtri Yahya
dalam program MHI ada ajar cara nak masak
telur masak budu .
Masa tu dia baru berkahwin .
Kiranya ini resepi mudah air tangan isterinya lah .
Den pun nak cubalah resepi tu tapi budu ganti cencalok .
Pi dapur nampak cencalok .
Pandang kiri , oh ... telur ada lagi .
Maka den teringatlah Ahmad Fidtri Yahya
dalam program MHI ada ajar cara nak masak
telur masak budu .
Masa tu dia baru berkahwin .
Kiranya ini resepi mudah air tangan isterinya lah .
Den pun nak cubalah resepi tu tapi budu ganti cencalok .
Mula - mula pi rebus telur dulu .
Pas tu lak , ambil
semangkuk air
satu sudu besar asam jawa
Kacau asam jawa di dalam air sampai sebati .
Tapis air asam jawa dan masukkan ke dalam periuk .
Hidupkan api .
Ambil lesung batu masukkan :
7 biji cili padi
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah kecil
1 inci halia
pastu pi tumbuk la sampai lumat .
Masukkan
bahan yang ditumbuk lumat
1 sudu besar cencalok ( boleh tambah kalau suka )
sebiji bawang besar ( hiris / belah 4 )
sedikit garam
1 btg serai ( dititik )
1 helai daun kunyit
serta daun limau purut ( jika ada )
ke dalam periuk .
Sementara tunggu air mendidih , pi la buang kulit telur tuh .
Tak kan nak masak dengan kulitnya sekali kan .
heheheeeee ...
Kelar la telur tu sikit supaya rasa kuah tu menyerap ke dalam telur .
Bila air dalam periuk dah mendidih ,
masukkan telur dan biarkan selama 5 minit / sampai mendidih .
Rasanya masam dan manis sikit .
tak de lak rasa masin sangat.
Kalau nak bau harum , taburkanlah daun sup dan daun bawang .
Sesapa yang makan cencalok tu boleh la cuba .
Kalau tak makan cencalok , boleh la gantikan dengan budu yer . Sukatan untuk cencalok dan segala bahan tu u olls boleh ubah ikut citarasa masing - masing lah ya .
SELAMAT MENCUBA !
Wahhh...mesti sedap ni....
ReplyDeleteMudah dan simple...
Tapi...sy xmkn cencaluk ni....ruginya....
Wahh. Menarik nii
ReplyDeletenampak sedap.. tapi saya cencaluk tak makan.. budu pun tak makan.. adeh..
ReplyDeleteNakkkkk
ReplyDeleteAlamak..boleh ke masuk tekak nad..heeh
ReplyDeleteResepi baru buat kakak ni
ReplyDeleteTak pernah lagi merasa tapi nampak nikmat tu:)
Sedap ke? Selalu cencalok makan gitu je perahkan air asam hiriskan bawang dan lada je pun dah kecur layan dgn nasi panas..
ReplyDeleteMASAK APA YG ADA JER QV SEDAP TU..BUDU N CENCALOK PERASA MAKANAN YG MENYEDAPKAN RASA...
ReplyDelete1st time tgk menu ni Vee... Pelik, tapi sedap ke? ahaks, tak berani lak nak try... takot cannot go, hahahaa...
ReplyDeleteRESEPI BARU NIII
ReplyDeletedua2 xmakan.. hehe.. resepi simple tapi best
ReplyDeletemakan waktu sahur, cerah bijik mata..
ReplyDeleteAssalamualaikum.
ReplyDeleteSelamat menyambut Ramadhan 1436H . Semoga Ramadhan kali ini adalah yang terbaik
Menarik nih! Lama dah tak makan cencaluk :)
ReplyDeletemakan makan.. sedap =D tapi suka budu lagi dari cencalok hehehe..
ReplyDeleteunik!tak pernah dengar resepi ni
ReplyDeletenampak mcm kuah tom yam.. xpenah mkn. hehe
ReplyDeletetak pernah cuba...
ReplyDeletealamak!!! x mkn cencaluk!!!...budu pun x mkn..huhuh...kalau telur masak asam camtu je agak2 sedap x
ReplyDeleteVee, saya surrender siap-siap! Cencalok ke, budu ke, dua-dua saya tak makan. Maklumlah saya ni minah omputihkan. Memang over memanjang!
ReplyDeleteTapikan honestly speaking, kalau takda cencalok mahu pun budu dalam resepi, belum tentu saya makan juga...