Bila Pisang Bertemu Telur

Assalamualaikum ...

Anak buah hambo nih suka banget dengan pisang goreng .
Jadi hujung minggu lepas , abahnya balik bawa 3 sikat pisang .
Maka seronoklah mereka .
Sudah pasti akan buat juadah berbuka .

Maka bersemangatlah si dua orang kakak nak menggoreng pisang tuh .
Tetiba si kakak datang kepada mamanya yang sedang beristirehat diruang tamu .
" mama , tepung dah habis la mama . "
Alamak ! tengok muka kakak hambo pun dah tau yang dia terlupa tentang tu .

" Tak per , celup jer pisang tu kat air yang dah campur garam . "
Pas tu tetiba berlari dari dapur dan bertanya ;
" mama , tak boleh letak gula ker " .
" Hishhh ... letak garam jer . '' kata mamanya .



Maka dah settle lah masalah tu .
Tetiba hambo teringat lak nak buat jus pegaga + kurma .
Bila tiba jer kat dapur , kuar lah dialog nih dari mulut comel hambo ;
" ko celup itu pisang ke dalam ini telur kah ? "
Jawabnya ; " saja jer . Ala , tak per la mak usu . "
" Ni kalau mak mertua tengok , bulat biji mato tau . "

Bila dah berbuka , hambo tanya lah kat kakak ;
" Apa rasa ? " 
" Rasa pisang dan rasa telur . " jawabnya dengan senyum .
Ok gak rasanya bila cecah dengan sos .

Betullah tu jawapannya  !
Yang penting ada crew kat dapur .
Hahahaaaaa ...



4 comments:

  1. Hhaha..resepi baru ni Vee, uploadlah kat blog..hehe..

    ReplyDelete
  2. Tukang masak dah buat yg makan jgn banyak komplen. Makan ajelah hihi...

    ReplyDelete
  3. hehehe mcm2lah , done follow sini yer!

    ReplyDelete
  4. Hai, lama betul tak makan pisang goreng! Hehe, eh kita tertekan tabung awak tadi hehe singgah2 tekan tabung kita pula di http://dzureendarwis.blogspot.com/ click2 tau :)

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...