Sambal Tempe Goreng


Assalamualaikum ...



Pernah tak tempe yang korang beli jadi cam kat atas nih .
Rasanya , mesti korang pi campak kat bakul sampah kan !
Tapi bagi hambo , tempe tu sangat berharga ...
Sebab boleh jadi hidangan yang menyelerakan tekak hambo dan ahli rumah ni .

Resepi ni habo tak pasti ,
sama ada bonda atau kakak hambo yang cipta bertahun dulu .
Yang pasti kakak ipar dan anak buah pun dah jadi pencinta juga .

Terus jer la tunjuk cara buatnya .
Mungkin ada yang teruja ...
ada ker ...



ambil bawang merah , bawang putih , ikan bilis dan cili padi .
Tumbuk kasar 4 sahabat ni dalam lesung batu .
Pastu panaskan minyak dalam jumlah agak banyak .
Sebab nak menggaringkan mereka lah .
Bila minyak dah panas ,
masukkan bahan yang ditumbuk .
Bila dah layu ,
masukkan tempe dan hancurkan guna sudip .
Jangan lupa bahan perasa ...
sambil tu kacau lah hingga mereka mesra yer .
Kena sentiasa kacau untuk elak hangus .
Pastikan tempe tu betul - betul garing barulah korang angkat .


Hambo tak dapat nak tunjuk gambar step by step ,
sebab kakak hambo dah siap masak .
Step sambal tempe goreng ni sama juga dengan 
resepi Sambal Goreng hambo dulu .
Korang cuma gantikan cili kering tumbuk tu dengan tempe lah .

Boleh juga kalau korang nak tambah sayuran .
Ikut suka masing - masing lah .
Tapi hambo lebih suka tempe saja .

Sambal Tempe Goreng nih sedap makan dengan nasi panas .
Lagi berayo mata tuh , lagi selera lah memakannya ...
Oh ya , boleh juga guna tempe yang masih cantik ...

Selamat Mencuba di hari Minggu ...




13 Sila komen:

  1. Sedap je nampak Vee..tapi kalau yang masih mentah pasti akan dibuang...

    ReplyDelete
  2. btuil tu kak..
    kena panas2 mmg terbaek nie..
    tambah pulak dengan kicap..
    kampung style.
    lauk lain boleh letak tepi.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya.

    ReplyDelete
  4. Lagi pedas lagi sedap ye Vee..
    Kalau tak tahan pedas masa makan curah sikit kicap manis huhhh sedap!! inilah selalu kakak buat kalau terlebih pedas:)

    ReplyDelete
  5. sambal cam gni...kitorg ratah saja jer...yummy...kdg kdg ngn roti, kdg2 ngn nasi...

    ReplyDelete
  6. hubby teman pun suka makan tempe ni.. sedappp.. goreng garing memang lea paling disukai.. buat smbal pun dia suka.. kalau teman, teman buat stail johor.. potong dadu ubi kentang,tauhu,tempe dan amik segenggam ikan bilis, pastu goreng semua secara berasingan smpai garing.. pastu potong petai kecik2.. pastu tumis sambal macam biasa tehan dah masak sambal baru campur bahan2 goreng dgn petai tadi.. perghhh.. sedappp

    ReplyDelete
  7. saya kalau ada tempe, x de lauk lain pun x pe dah.. hehe

    ReplyDelete
  8. selalu mcm tu Vee..dan selalu main buang je..
    nanti try cara Vee ni..tq ya Vee..:)

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...