Sanggup Melalak


Assalamualaikum ...

Pada hari rabu si kecik melalak sampai malam .
Alkisahnya , ikut mamanya pi sekolah pastu minta mainan .
Agenda wajib bila ikut mamanya keluar .
Kali ini mamanya tak dapat nak beli untuk dia .
Budget hujung bulan takut terbabas .

Hari jumaat , ikut lagi .
Macam biasa , dia ingat mainan nya .
Kali ini mamanya mengalah .


Sanggup Melalak


Set minuman ni jadi kegilaan dia 
bila kawannya di tadika bawa ke sekolah .
Sebelum ni dah belikan set yang hampir sama .
Baru beberap hari guna dah sepah - sepah .
Udah jemu lah tu .
Kali ini mamanya dah sound suruh jaga dan simpan elok-elok .

Mak usu senang jer .
" kalau mak usu nampak bersepah ,
mak usu tak simpan dalam beg tau .
Mak usu simpan dalam tong sampah "

Harap dapat disiplinkan dia .
Setakat ni ok lagi .
Maklumlah baru beberapa hari .
Esok lusa , tak tau lah .

Si abang lah jadi mangsa main dia .
Nak tak nak kena layan .
Siap pelawa mak usu minum lagi .
Air milo dalam cawan .
Dah gaya macam orang cina minum teh gamaknya .

" mak usu tak nak cawan .
mak usu nak jug ke teko ke barulah best . "
Saja je mak usunya nak menyakat .
Kalau minum yang kat jug tu barulah hilang dahaga .
... heh heh heh .





8 comments:

  1. comelnya mainan tu..main pondok2 la yek..best..

    ReplyDelete
  2. at dgn kerjasuka tengok anak2 yg gemar main dgn pinggan mangkuk ni tandanya minat dgn kerja dapur.

    ReplyDelete
  3. hahaha..budak2 kan...kalau kata nak tu,sampai sudah dia nak jugak..heheh

    ReplyDelete
  4. Alololo comei je set tu... betul la... saya pun selalu ckp gitu... kalau sepah2 simpqn dlm tong sampah je... mainan ni kalau terpijak sakit ooo... adeh!

    ReplyDelete
  5. Macam tulah budak2 kan..apa kawan ada, dia pun nak. Tapi saya tak praktis sangat anak-anak saya beli mainan...sebab tu diorg jarang melalak nakkan mainan

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...