Ganjaran


Assalamualaikum ...

Dah beberapa hari den tak update blog kan . Den ni kan , pantang kalau tv tak ada orang tengok . Memang melekat le kat depan tv melayan astro dan tak kisah pun kat blog . Maklumlah , bukan selalu pun den ada peluang tengok tv ... heh heh heh . 

Cerita ? Den sebenarnya banyak je nak cerita . Gambar pun ada sekali . Tapi ikut giliran lah nak kongsi dengan korang ... heheheee . Tapi den malas sikit nak edit gambar . Membebel senang je . Asal ada idea kat otak , laju je den taip yooo . Ok , masuk terus kat cerita hari ini .

Hari ini sudah masuk 1 September . September adalah bulan kelahiran den . Jangan harap le ada orang bagi hadiah dan ingat tarikh itu kecuali den dah letak kat facebook ! Maka tunggulah saja ucapanyang datang dari mereka yang perasan dengan notification kat facebook tu .

Alkisahnya , hari sabtu lepas , my kakak nak pergi bayar bil yang masih berbaki . Kami pun beramai - ramai mengiringi my kakak ke aeon . Bayar bil kat pejabat pos dalam Aeon .

Masa cari parking , den dah nampak kat dalam Aeon ada sale . Sale sempena merdeka kot .Den lupa nak tanya kat adik jurujual kat Aeon tu .

Macam biasa , bila dah sampai kat dalam Aeon tu , kami buat haluan sendiri . My kakak dan anak buah pergi ke pejabat pos , den lak pergi ke Guardian . Den lebih suka ergi ke Guardian berbanding Watson sebab harga di Guardian lebih murah .

Sampai di Guardian , macam biasa , lain yang den nak beli , lain pula yang den terpikat . Pujuklah hati bahawasanya den bawak duit cukup - cukup je . Debit kad bun den tak bawak sebab den bawak handbeg khas untuk pi shopping .

Selepas den dah siap membeli barang keperlan di Guardian , den pergi lah ke pejabat pos mencari my kakak tapi nan hado . Of cozlah sebab den kalau dah masuk Guardian tu , memang tak ingat dunia . Boleh habis berjam cuma sebab menilik produk yang addi situ .

Maka den cuba lah cari kat Daiso sebelah pejabat pos tu tapi tak ada . Tengok kat kedai DIY depan pejabat pos pun nan hado . Jadinya , den bawa je lah langkah kaki masuk ke Aeon supermarket .


Ganjaran

Ganjaran

Target den adalah bahagian beg tangan . Den memang dah lama berhajat nak cari satu beg ni tapi tunggu ada sale lah . Masa CNY dan bulan puasa hari tu dah masuk tapi hati masih separuh separuh je . Maknanya sayang duit lah tu kan sebab beg tu bukan perlu sangat pun . 

Sabtu lepas , hajat den pun sama lah juga . Cuma sekadar nak buat survey je . Belek punya belek baru terperasan ada diskaun terpacak gagah nun di atas rak handbeg . Diskaun tu ada 20% , 50% dan 70% . Maka tangan den pun ligatlah membelek . Pastu den letak balik sebab RM dah memang tak cukup . 

Keluar dari Aeon , nampak my kakak kat tingkat atas . Join my kakak dan anak buah masuk kedai popular . Perghhh ... my anak buah pau buku kaw kaw punya ! Tapi sebab buku , my kakak layankan je la . Dalam pada tu den berfikir gak , nak beli ke idak beg tu . Kalau nak beli , den bleh je pinjam RM my kakak dulu . My kakak kata lak , 

" kalau tunggu sale krismas , beg yang tu dah tak ada , macam mana ? "

Maka den ambik je la RM my kakak dan masuk balik ke Aeon . Tetiba di sapa si adik jurujual :

" ada yang berkenan lah tu ya kak . "

Den sengih je . Rupanya adik tu perasan den ke hulu ke hilir belek beg . Maklumlah, orang pun tak ramai . Tapi kan , hati den berbelah bagi sebab den tetiba nampak beg kat atas tu .


Ganjaran


Nilah harga selepas diskaun untuk beg kat atas tu . Diskaun dibagi 50% . Den sebenarnya terpikat dengan beg tali rantai tu . Maka den pun bertafakurlah sekejap .  Akhirnya , beg kat bawah inilah yang den ambil .




Memang dah lama den hajatkan beg ni untuk sumbat semua gadget yang den ada termasuk juga telekung dan barang kosmetik bila den melakukan perjalanan . Beg ni ada diskaun 50% . Dah balik umah baru den teringat ada beg jenis ni yang kecil sedikit ... adeh . 

Tapi kan , den masih teringat beg tali rantai tu . Bukan tak boleh beli tapi tak perlu pun buat masa ni . Berjimat itu wajib ! ... heh heh heh . Den pujuk hati , bila sampai masa den nak beli , pasti den akan jumpa beg lebih cun dari itu . Ataupun mungkin tetiba ada orang hadiahkan ... ini berangan semata ya !

Jadinya , beg kat atas ni den jadikan ganjaran den sempen hari kelahiran den yang jatuh pada bulan ni ... heh heh heh . Jadilah kan . Kalau orang bagi belum tentu kena dengan citarasa den lak . 

Masa den nak keluar dari Aeon , adik jrujual tu kata ;

" nak datang beli lagi lah tu . "

den gelak je sebab adik tu nampak den dok pandang je beg tali berantai tu siap ambik gambar lagi .

Den kan sebenarnya tak ambik tau pun pasal trend beg terkini . Bagi den , design beg kat pasaran lebih kurang je bentuknya . Jadinya , den beli je lah mana - mana design yang den berkenan ... heh heh heh .

Bila fikir balik , ramai lagi orang kat uar sana yang tak dapat beli apa yang mereka nak . Jadi , den syukur sangat den memang selalunya dapat beli apa yang den nak ... muhasabah diri sih !






14 comments:

  1. gambar handbag..gift tuk diri sendiri lah ni...happy birthday in advance..

    ReplyDelete
  2. SELAMAT BERGAYA DGN BEG TANGAN BARU...HAPPY BIRTHDAY QV SEMOGA ALLAH MERAHMATIMU DGN SEGALA KEBAIKAN DUNIA DAN AKHIRAT...INSYA ALLAH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah bila nak menggunakannya ... aaamin , insha Allah .

      Delete
  3. sama bulan.. ce bisik tarikh kat I.. hehe..
    bestnya sis dapat reward diri.. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy birthday to us lah ... tarikh sis dekat nak hujung bln lah ... alhamdulillah , Allah izinkan .

      Delete
  4. JM suka hbag besar semua leh sumbat dalam tu

    ReplyDelete
  5. beli jelah sis Vee..hadiah untuk diri sendiri. Happy Early Birthday! Wish awal-awal sebab saya jarang bukak fb

    ReplyDelete
  6. Hepey birthday in advance. sesekali apa salahnya hadiah untuk diri sendiri

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...