Tender


Assalamualaikum ...

Bila hujung minggu , menyidai baju le yang paling malas nak buat . Bukan den ya tapi my anak buah . Setiap hari mencuci baju tapi masih dok kat bakul pada kebanyakan masa . Kalau sruh sidai baju , mereka pi dok bersembang memanjang kat tempat menyidai baju . Tak tahu la apa yang tak bestnya nak menyidai baju . 


Tender


Dialog den sama je kat bebudak ni :

" kalau malas sidai baju , tak yah pakai baju . Tak pun pakai je baju yang sama setiap hari . "

Kalau bab cuci baju pun sama . Suruh si A , A kata B tak buat apa - apa kerja pun . Memasing nak tuntut hak yang sama . Sama - sama buat kerja . Dailog den lak :

" ko cuma kena masukkan baju kat mesin , curah sabun , tekan butang je . Pastu mesin tu yang cuci bukan ko yang cuci pun ! "

Mak usunya dulu , sebesar dia , cuci baju guna berus . Memberus sampai naik lenguh tangan . pastu mengelek lagi . Kalau baju sendiri tak pe lah . Tapi kena mencuci seluar jin yang berhelai - helai tu . Pastu lak air paip tak masuk lagi . Guna air perigi . Angkut guna baldi ! Abang lak garang macam rimau . Lambat buat kerja je , terus ambik rotan . Tak pun tali pinggang . Bila dapat anak , lebih malas dari den ... karma , karma ! ... heh heh heh .


Tender


Dah malas nak membebel kat anak buah yang dah besar panjang tu , jadinya den ambik tender . Oleh sebab den tak berapa suka nak mengemas dapur walaupun suka masak dan malas juga nak kemas ruang tamu yang sentiasa bersepah , maka den offerkan diri ambil tender sidai baju . Nasib baik den suka sidai baju ... heh heh heh .

Den pilih sidai baju sebab den tak perlu kotorkan tangan dan kerja pun mudah je . Kalau dah setiap hari sapu losyen kat tangan pastu kena buat kerja kat dapur , macam tak berbaloi je laburkan rm untuk haluskan tangan kan ... kalau dok umah sendiri macam mana ? hah , bab tu , fikir kemudian ya ... hehehee ... ala , sarung tangan kan ada !

Walaupun den yang sidai baju , angkat baju yang dah kering , kena buat sendiri juga . Setiap orang kena ambil baju sendiri . Kalau nak ambil baju kering sendiri pun malas , memang nak kena gantung astro lah jawabnya sebab astrolah punca mereka malas nak buat kerja . 

Petang tadi , my kakak merajuk dengan my anak buah . Dialognya :

" kalau mama ada banyak tangan , mama dah buat semuanya sendiri . Tak yah mintak tolong dengan anak - anak mama . "

Den yang dok sama memasak dengan my kakak di dapur pun bertanya :

" ma , ko rasakan , masa ko sebaya mereka , ko dubleg ( buat do no je ) macam mereka juga tak ? "

selamba je my kakak jawab :

" ntah , tak ingat . "

bhahahaaa ... den tak tahu sebab dia membesar dengan 3 orang my kakak yang lain macam mana . Yang den tau my kakak ni sentiasa jadi mangsa buli my kakak 3 orang tu sebab my kakak ni jenis yang tak tahu nak membantah . Masa den membesar lak , den cuma ada 2 orang abang bersama my abah dan my bonda je di rumah . 

Untung kan bebudak zaman sekarang  Kebanyakannya ibu mereka berdiplomasi dan mengalah dengan anak - anak . Kalau den ada anak , den pun tak tahu cara mana den didik mereka . Tu semua bergantung kepada sikap anak - anak kan ...







11 comments:

  1. susah jadi ibu ni qv..jadi boleh jadikan pengalaman kakak n anak2nya sbg panduan setelah berumahtangga n beranak pinak kelak

    ReplyDelete
  2. anak2 kakak pun sama kalau part kain baju ni malas beno nak buat.Kalau membasuh tu ok lagi ,tang menyidai melipat memang payah .

    ReplyDelete
  3. anak sedara i pun sama.. suruh alihkan barang kat sebelah dia pun dia boleh tengok aja tanpa berusik.. ish22.. tu tahap malas super teruk.. haha

    ReplyDelete
  4. paling tak suka jemur baju dengan lipat baju...tapi pas kawin semua kena belajar buat :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha..samalah kita kak Yan....rajin masukkanb baju dalam mesin then tekan start button...yg lain malas huhuh

      Delete
  5. bab lipat baju sis V tak payah risau, kan dah ada 'mesin' sekarang..hehehe. saya malas sidai baju ni kalau ada baby kecik, baju nampak banyak

    ReplyDelete
  6. banyaknya baju..hehee..bila ada anak memang suh anak-anak buat..bantu ..ayat akk kak qaseh memnag bagus..hehee

    ReplyDelete
  7. Budak sekarang dah senang. Kalau dok asrama dah ada mesin dobi. Akak dulu huh kena memberus tepi bilik air ramai-ramai time cuti. Kalau kat rumah hah 2 besen besor nak kena basuh setiap hari. Bila dah selesai rasa nak patah pinggang. Untungnya sekarang dah ada mesin basuh.

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...