Meriah


Assalamualaikum ...

Meriah | Dah berhari - hari den tak update di blog ni . Bukan tak ada cerita tapi kemalasan nak mengedit gambar . Alhamdulillah , hari ini den dah rajin doh . Terpaksa rajin bila tengok komen yang dah berderet tu .


Meiah

Hari Lahir


Hari Lahir den dah berlangsung pada ahad lepas tapi hari ini baru nak cerita . Tak apa lah kan sebab tarikh publish nanti den boleh ubah . Walaupun mungkin cerita dah basi , tapi den nak juga letak kat blog sebagai kenangan . Dah blog den kan . Sesuka je lah ... heh heh heh .


Meriah


Terima kasih pada rakan blogger yang sudi wish kat facebook Qaseh Vee . Semoga doa kalian diizinkan Allah . Gambar atas tu blogger Hainom @ hainom ok je yang hantar . Korang mesti suka dengan bebelan hainom kalau korang pi blog dia . Gaya penulisan dia yang selamba sambil bergurau senda memang seronok baca . Terima kasih tak ya hainom . Senyum tak terhingga tengok cupcake yang comel tu . Kalau terus ada depan mata kan best ... heheheee 


Meriah


Sendiri Buat Sendiri Potong

Pada awalnya den cuma buat sebiji kek je pada hari lahir den . My anak buah lak dah tak sabar nak makan bila den kata den buat kek keju marble . Sebenarnya saja - saja cuba resepi Shiela Rusly . Masa den nak memotong kek tu , may kakak pun nyanyi :

" happy birthday to you . "

den jawab :

" tak aci betullah mama ni . sendiri buat sendiri potong kek birthday . "

gelak je my kakak . Dan tetiba my kakak kata :

" along dengan imah nak singgah sini . "

automatik den kata kat my anak buah :

" tunggu along dengan kak imah sampai dulu baru makan sama - sama . "

Nak pujuk my anak buah , den buat lagi sebiji kek guna resepi kek red velvet tapi jadi kek sarang semut sebab tak ada pewarna merah . Sekali potong terus licin !

Along tu my anak buah yang bertunang raya haji lepas dan imah tu sepupunya . Oleh kerana universiti mereka dicutikan pada Isnin , maka mereka berdua tu pun singgah lah rumah my kakak . Mereka ni drive keta sendiri . Jadi senang je nak belok mana kan . Guna navigation tak sesat katanya .

Meriah

Meriah


Bila dikhabarkan meeka berdua tu nak datang , plan pun berjalan . Sebenarnya daging korban dalam peti tu banyak lagi . Jadinya , man in the house suruh panggang je daging tu dan masak nasi beriani . Tapi kan , nasi beriani tu tak ada susu cair sebab susu cair den dah belasah buat kek . Heh heh heh ... sbor je lah my abang ipar .


Meriah


Tetamu Masak


Masa tetamu sampai , daging korban masih diperap dan beras basmathi masih direndam . Makanya , kami makan kek birthday den dan makan funfries yang mereka bawak sambil borak - borak .

Masa kami sedang sembang kencang , my biras lak datang hantar daging unta korban dengan kuih bahulu dan rempeyek . Maka meriahlah meja tu dengan macam - macam makanan . Dah macam buat party birthday pulak .

Tiba masa nak memanggang daging korban yang sudah diperap secukupnya , my anak buah long , terus je bersila depan pemanggang elektrik sambil berkata :

" along ok je bab panggang memanggang ni . Lima keping masuk pinggan , sekeping masuk mulut . "

tu lah my anak buah . suasana memang meriah lah masa tu . Kat dapur lak , man in the house sedang memasak nasi beriani guna periuk tekanan dan y kakak lak memasak hidangan lainnya .


Meriah


Sakit Perut 


Oleh kerana dah macam - macam rempah ada ( daging panggang + daging unta masak sos lada hitam + sambal cecah dagging panggang ) maka ada yang masuk bilik menunggu seawal malam lagi . Den dengan my anak buah yang lain lak , esok paginya ... dah sedap kan , melantaklah selagi ada . Sakit perut belakang cerita .

Alhamdulillah , tak dijangka sebenarnya , hari lahir den tahun ini jadi meriah tanpa dirancang . Walaupun den tak dapat sebarang hadiah ' berharga ' tapi den dah dapat ucapan hari lahir seawal 6.30 pagi ... ada gak yang ingat hari lahir den ...

Adakah tahun depan dapat meraikannya lagi ? Hanya Allah sahaja lah yang mengetahuinya ...







20 Sila komen:

  1. selamat hari lahir akak.. google akan wish utk kita. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullah . tak ingat pun jadi ingat nina ...

      Delete
  2. Selamat ulang tahun vee...

    Dah macam keracunan tu vee..makan Campur2

    ReplyDelete
  3. Nak wish juga walopun dah terlewat..Happy Belated Birthday..semoga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki..amiin..

    ReplyDelete
  4. Nanti birthday Zumal pun nak buat kek sendiri dan potong sendiri juga la...

    ReplyDelete
  5. eehehe happy belated birthday =)
    xpe bila hapdet pun.. citer bab bday seronok je..

    ReplyDelete
  6. dapat celebrate besday secara meriah dengan family ... tu hadiah yang berharga tu :)

    ReplyDelete
  7. Happy Belated Birthday....semoga sentiasa dalam rahmat Nya

    ReplyDelete
  8. sorry sis...tak tahu...hari ni baru baca ...epi belated besday...ceria2 selalu n cepat bertemu jodoh eh aminnnn

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...