Macaroon



Macaroon | Bila den terpaksa dok rumah sensorang eidul adha lepas selama tiga hari , den pun merancang nak mencuba resepi kek dan makaroon . Tapi bila tiba harinya , Malas dan tak sempat nak buat pula .


Macaroon




Melenjan


Dah dok umah sensorang kan , jadinya den melenjan gila lah tengok astro tu . Kalau boleh semua channel den nak layan . Bukan setakat astro , disebelah kiri den on lappy , disebelah kanan den lak jeling - jeling fone . Sambil taip entry dan blogwalking , sambil tengok movie sambil juga jeling fone . Jadinya , macam tak sempat je nak buat kek dan macaroon .


Macaroon


Bila tiba hari Sabtu , den nekad je buat kek marble keju sambil jeling astro . Sebenarnya nak mencuba resepi buat kek dengan hanya gunakan 1 cawan tepung . Lepas dah siap bakar , teringat lah pulak kat my anak buah . Tak sampai hati wooo . Kek keju marble yang dah siap tu den simpan dalam peti sejuk .

Dalam pukul 11 malam , my anak buah pun balik , Buka je pintu , ayat pertama yang keluar dari mulut hanani :

" mak usu dah buat macaroon ke ? "

Cehhh , makaroon yang diingatnya dia . Mak usunya ni sihat ke idak , ko tak tanya ya . Sabar saja lah .

Pagi ini , si nabila berkata :

" mak usu , hanani mimpi mak usu byat macaroon .  "

ehem ... memang minta mak usu buatlah tu . Mak usu ok je janji korang yang buat . Mak usu pandu ja apa nak buat .

Bila tiba masa nak mencetak atas loyang , my anak buah memasing nak makan dulu . Makanya mak usunya sensoranglah yang buat . Tetiba hati jadi panas . Maka selamba je den cakap :

" lepas ni jangan minta macaroon lagi . Mak usu juga yang kena siapkan . "

Masing - masing membatu sebab tahu mak usunya sudah naik angin .

Tak Keras


Selepas beberapa jam berlalu , macaroon masih tak keras lagi . Jadinya masih tak boleh dibakar . Ini bermaksud , macaroon itu tak menjadi . Selamba je mak usunya kata :

" tak apa , nanti mak usu boleh cuba buat macaroon lagi . Mungkin sebab letak potato flake agaknya . "

Maka sepontan je si hanani jawab :

" Kata mak usu tak nak buat lagi . "

Bhahahaaa ... " mak usu buat sikit je untuk mak usu makan masa korang tak ada . "

Jahat tak mak usu dia ...


Janji


Sebenarnya dah lama my anak buah mintak buat macaroon ni . Den kata , tunggu cuti sekolah . Bila mula je cuti sekolah , my anak buah merengek kat my kakak . Den kata , kan baru mula cuti sekolah . Panjang lagi tu . Buat je masa raya haji nanti . Tu yang mereka tuntut janji buat macaroon tu .






19 Sila komen:

  1. org tua pesan, x elok anak dara malas2 buat macaronn s., harhar2

    ReplyDelete
  2. ala, mak usu marah-marah sayang je tu..kalau anak-anak saudara mintak, takkanlah nak hampakan diorang..tul tak?

    ReplyDelete
  3. tuntut janji.. risau berjanji ngan budak2..depa ni jenis ingat./..hehe

    ReplyDelete
  4. Makaroon memang cerewet nak buat..kak yan rasa pun lom pernah lagi

    ReplyDelete
  5. kita datang singgah nii...

    itu hari tak sempatt...!!!

    baru nak mintak post kan sikit.... hehehe...

    yang menjadi la tapi nye.... :P

    tq ya dtg singgah kat sinun... batuk tak lama tak sapu sampah... hahaha

    ReplyDelete
  6. janji mesti ditepati..haha..kanak2 memang selalu ingat dgn janji..

    ReplyDelete
  7. Seumur hidup belum pernah makan macaroon ^-^

    ReplyDelete
  8. Bebudak kan..klau kita da jnji msti diorg akan tuntut hhaha

    ReplyDelete
  9. tabahnya Mak Usu layan anak2 buah.. ehehe..
    CT tak reti buat macaroon.. tau makan ja.. renyah nak buat tu yg malas..
    suka buat yang simple2 saja..

    ReplyDelete
  10. wah pandai buat macaroon ya mesti sedap ni...xpernah cuba lagi.

    ReplyDelete
  11. susah kan nak buat macaroon
    belum ada keberanian nak buat...hehe

    ReplyDelete
  12. selalu tengok tv diorang buat macaron akan bagi tips macam-macam. sebab macaron ni nampak macam senang tapi susah kan ... rajin vee mencuba :)

    ReplyDelete
  13. nanti kalau dah jadi review kay ... seronok tengok orang lain buat macaron. tapi diri sendiri tak pernah mencuba lagi sebab leceh takut tak jadi :p

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...