Kutu Kepala


Kutu Kepala | Dari mana datangnya kutu kepala ? Dah tentu jangkitan dari satu kepala kepada satu kepala yang asalnya kita tak tahu dari mana . Kita sendiri pun tak tahu di atas kepala ada kutu merayap . Gatal pada kulit asalnya yang kita anggap kelimumur , rupanya ada kaki yang berjalan ... berjalan terkedek-kedek ... grrr

Kutu Kepala




Kisah berlaku bila cuti sekolah , bulan puasa tapi program tv tak ada yang menarik . Jadinya , my anak buah kumpul beramai-ramai di dalam bilik . Si nabila mengadu kepala gatal . Maka si kakak Najwa pun saja je menyelak rambut adiknya . Belek punya belek ...

" mak usu , Nabila ada kutu kepala . " si abang tak sabar-sabar bercerita .

" banyak ke ?

" Najwa jumpa 3 ekor . "

Mak usunya pun masuk bilik . Sedang merehatkan badan sebentar , tetiba je tangan menggaru kepala . Aik ,apa dah jadi ni . Takkan kutu kepala dah meloncat ke sini . 

Si hanani tetiba menerjah bilik sis . Maklumlah 'bantal busuk' nya dah ada kutu kepala ... hahahaaa

" mak usu , macam mana nak hilangkan kutu kepala ? "

" ko pergi ambik daun pandan kat depan tu , potong-potong , masukkan blender , tuang sikit air . Dah blend , ko tuang atas kepala pastu tutup kepala tu untuk beberapa jam . lagi lama lagi bagus . Bagi kutu tu pening atau meninggal terus . "

Maka dengan gigihnya si hanani buat untuk 'bantal busuknya' . Tetiba hanani terjah lagi :

" mak usu ada tak sarung kepala ? "

Nasib baik lah kan mak usu ni ada kotak magic doremon . Macam-macam benda ada kan !

Petang itu sis ke dapur bersembang dengan my kakak :

" bila si akif kata nabila ada kutu ... "

my kakak terus je menyampuk :

" kepala aku pun terus gatal ...  "

" hahahaaa ... " dua-dua tergelak .

Dan dan my kakak pun 'cuci' rambut dia .

" macam mana boleh dapat kutu ? Minggu lepas balik kampung tidur dengan sepupu-sepupunya ke kat kampung ? "

" tak ada . Nabila memang senanglah kena kutu . Dulu masa tadika pun kena kutu . Kalau cikgunya tak beritahu , aku pun tak tahu . "

Bila sis join mereka tengok tv , selamba je sis kata :

" kalau nabila ada , hanani dan najwa pun sama juga ni . Dah ko tidur bertiga kat katil tu kan . "

Tapi yang buat ' rawatan ' rambut cuma nabila je . Memasing takut nak dekat nabila ... hahahaaa . Nabila lak stress bila orang pandang kepala dia yang bertutup tu sampai nak nangis tau . Berbuka pun minum air je . Tak lalu dah nak makan sampai si kakak najwa pujuk dia dengan suap sotong ! 

Dalam pada memasing control jangan ketawakan Nabila , tetiba si baby ainul pandang nabila pastu ...

hik hik hik hehe hehe hehehheeee  ... hahahaaaaa ... satu uamh ketawa sebab dengar si baby ainul ketawakan nabila ... nasib ko lah nabila !

Setakat ni kakak-kakaknya tak ada mengadu kepala gatal . Tapi kalau dah dok satu umah , dok sofa pun sama-sama , mak usunya pun terpaksa bersyampookan daun pandan blender juga ... waaaaaaaaa . Dah la rambut sis panjang , siksa tau ...





4 comments:

  1. tetiba tingat kt ank menakan yg kena kutu 2-3 thn lps...sengsara!

    ReplyDelete
  2. kutu kepala tu kalu menjalar ke ketiak jadi kutuyak... he he he...

    ReplyDelete
  3. sorang kena, semua kena buat rawatan..haha.rasa dulu sis ada cerita nabila kena kutu gak

    ReplyDelete
  4. Ingat pulak zaman sekolah rendah dulu. Nanti ada rawatan kutukan. Siapa-siapa yang lepas kena check dan kena letak ubat kat kepala, sure malu gila. Saya lagilah, berdoa sungguh-sungguh takut kena bubuh ubat atas kepala padahal memang tak pernah pun kutu menjangkit jadi habitat atas kepala saya!

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...