Assalamualaikum ...
Hari cuti ni kalau setakat dok melayan tv dan lappy
tapi tak da yang boleh di ngap memang tak best kan .
Jadinya , semalam adalah sedikit buah tangan ni .
Apa lagi , mengunyah memanjang le jawabnya .
Meh tengok apa dia bendanya .
Kuih Loyang / Goyang
Bila tengok namanya , macam pelik je .
Sebab vee dari dulu memang panggil kuih goyang .
Kan kalau buat kuih ni kena goyang
biar kuih tu tanggal dari acuannya kan .
Selalu gak den ngaco my bonda gawe kuih goyang ni
masa den dok kampung dulu lah .
Belah mana lah agaknya yang beri gelaran kuih loyang ni .
Kuih loyang / goyang ni berperisa madu .
Sekarang kan dah banyak perisa .
Maklumlah , masing - masing dah upgrade
dek nak bersaing kat pasaran .
Selain ada perasa madu , ada juga biji bijan .
Kerangupannya tahap berderai bila digigit .
Tak tengok lak campuran tepung apa yang digunakannya .
Kalau ikut resepi asal my bonda ,
rangupnya lain sikit dan sikit berminyak lah .
Zaman mak kita mana lah nak ada
cara macam itu dan ini kan .
Janji tak terlebih / kurang cair adunan tu
dan rangup selepas digoreng .
Ni saja nak menayang kat korang .
Tembak sampai atas kain batik lagi .
Tapi masih tak nampak berseni juga .
... heh heh heh .
Ni pun nasib baik masih ada
sebab my anak buah dah layan games beramai - ramai .
Salam hujung minggu ...
cantiknya kuih goyang ni lain bntuknya, tempat kak pnggil kuih loyang r kuih ros.
ReplyDeletesuka yg ada bijan hitam tu... ;-)
ReplyDeletekita panggil kuih goyang jg..mak saya selalu buat time hari raya..kalau dh start makan, susah nk stop..hehe..
ReplyDeleteSuka jugak kuih ni, favourite, tapi dah lama tak buat
ReplyDeleteAda kuih loyang madu yer ^^
ReplyDeletekitorang panggil kuih rose. tapi acuan kena yg cantik bentuk rose :)
ReplyDeletesedap sangat.. rangup dan manis. tapi tak pernah buat, bei aje :P
Sedap kuih ni Vee. Saya suka sgt.
ReplyDeleteowh...lya slama ni pgil kuih bunga je..hehe
ReplyDeleteSaya suka makan juga tapi saya panggil bunga ros *_*
ReplyDelete