Kemeriahan 7 Likur


ASSALAMUALAIKUM...


 Kemeriahan 7 Likur


Waktu kecik dulu , 
time ni lah yang kami tunggu - tunggu di kampung . 
Mana tak nya , masa ni lah arwah abah akan sibuk dapatkan pelita , buluh dan minyak tanah untuk pasang pelita malam 7 likur . Sangat indah...
tapi sedih sebab kemeriahan suasana tu dah tak de sejak arwah abah pergi.... 
Bila nak menjelang raya jer , 
arwah abah lah yang sibuk cat umah , 
bersihkan keliling umah , 
kemaskan pokok - pokok bunga yang dia tanam tuh , 
dia gak yang sibuk memasak untuk persiapan hari raya .... speciality dia ...
SUP KAKI LEMBU wat soto di setiap malam rayo. 
Kami anak - anak tau makan jor . 
Heheheeee ... 
Almaklumlah anak - anak balik pun bila 2/3 hari dekat nak raya . Tu pun tak semua yang balik .... 
Omak den lak sekarang nih dah sikit uzur ... 
cuma leh tengok jer apa kita wat .

ASAL KAMPUN DEN


Vee adalah anak jawa kelahiran Batu Pahat , Johor . 
Anak bungsu daripada 9 adik beradik dan merupakan satu - satunya anak yang masih single . 
Bila nak kawin ??? 
Hanya Allah yang ada jawapan tuh...
sampai sekarang pun belum ado orang masuk meminang . 
Vee dah tak kesah walaupun ramai sanak saudara yang datang bertandang rayo nanti dok kesah bila Vee nak kawin . Alhamdulillah abang / kakak den ado bagi pihak den untuk menjawab . 
Vee ??? 
Senyum jer... ^_^ . 

PERSIAPAN HARI RAYA

 Kemeriahan 7 Likur

Kini hanya ada anak saudara yang meneruskan legasi nih . 
Tu pun tunggu dia orang balik kampung lah cam kami gak ... 
dah belajor pun jauh kan . 
Yang dekat lak kurang rajin ya . 
Cuma yang best nya tahun nih , anak sedaro ramai yang dah bujang dan anak daro...emmm . 
Confirm tahun nih Mak Usu pencen yo . 
Korang kena lah take over tugas - tugas den dulu . 
Alahhhh semuo dah ado , 
cuma ambik kat cupboard tuh dan pasang . 
Jambangan bunga tu lak amik dalam kabinet , 
buang sikit habuk tuh dan display lah ya . 
Yang amik course untuk jadi chef tuh , 
ringankanlah tangan wat kuih yo . 
Jangan ko wat tiramisu lak . 
Tu special untuk mak su sorang jer tau . 
Mana cukup nak share . 
Heh Heh Heh . 
Bila Mak Usu balik ? 
Ado yang tanyo ko ??? 
Wahahahaaaa ... masak lah korang ! 
Mak usu kat sini pun sibuk touch up umah mak lang...
dah ado bungo- bungo kena serbu rayo nih...
lagi masak kami kat sini...huhuhuuu . 
Tau jer la berapo ramai anak murid Mak Lang tuh , 
lum gi campur tetamu yang lain . 


FAMILY DAY

 Kemeriahan 7 Likur


Jangan lupo ya semua anak - anak sedara ku . 
Tahun nih umah nenek jadi tuan umah HARI KELUARGA pada raya ke 3 nanti . 
Hias umah tu cantik - cantik ya . 
Apa menu pada hari tuh pun kita tak bincang lagi kannn!!! Adussss....
Jangan jadi macam sebelum ni lak , 
dah lah umah tak siap gi , 
dah kena turn jadi tuan umah , 
tetamu lak lebih ramai dari yang biasa . 
Den pun tak kenal tu anak sapa , 
menantu sapa , cucu siapa . 
Tu la kalau dah pangakat cucu pun dah ada anak ...
pehhhh . 
Kalau sedara kat Klang bawak semua kaum kerabat cam dulu , mememang kena buka booth lah jawapnya ya . 
Insya Allah semua ada untuk korang . 
Kami berbesar hati tunggu korang datang ...
mudah - mudahan menjadi majlis yang penuh berkat . 
Insya Allah .

PUNJUNGAN


Pada ketika dan saat ini pastinya kat kampung 
sedang sibuk memasak untuk " punjungan " . 
Punjungan ni adat orang jawa bila nak menjelang rayo . 
Apa dia ??? 
Aktiviti bertukar juadah dengan jiran tetangga dan saudara mara . Kalau satu kampung tu masih ada talian saudara walaupun bau - bau bacang , tetap kena bagi . 
Amacam , banyak tak ??? 
Senang citer satu minggu nih orang kat kampung tuh dah mula makan ketupat, rendang , dodol , sambal goreng , segala jenis masakan ayam , ketupat palas , 
ada gak lemang , kuih muih dan macam - macam lagilah . 
Kena lak hari sabtu dan ahad , semua orang banyak masa nak masak , so boleh penuh lah satu meja makan bila dapat punjungan dari dia orang nih . 
Senang citer , buka dan sahur memang tak masak langsung lah . Tapi untuk balas balik pemberian dia orang nih dah macam masak untuk kenduri tau . 
Kalau ketupat tuh paling tidak kena wat 100 biji , 
ayam dalam 4 / 5 ekor . 
Itu pun ikut potong berapa . 
Kalau yang jenis pemurah , mereka wat potong 4 jer . 
Fuhh dahsyat kan . 

KEMERIAHAN MALAM 7 LIKUR


 Kemeriahan 7 Likur


Sebelah malam lak bila masuk waktu buka jer , 
bunyi lah meriam buluh , batang pokok pinang ker , 
asal leh bunyi lah . 
Lepas terawih kang barulah bunyi mercun berdentam dentum . Bagi kampung yang aktif AJK nya , 
mereka akan pasang pelita / lampu di jalan masuk kampung . Macam - macam bentuk ada . 
Dah jadi macam pertandingan lak . 
Kampung mana yang decorate paling cantik . 
Ada lak yang pasang pelita sepanjang jalan . 
Ni biasa nya kampung yang umah nya rapat - rapat lah . 
Kat beranda umah lak , 
masing - masing mula pasang lampu lip lap hah .

Itulah serba sedikit perayaan malam 7 likur kat kampung den . Meriah ??? 
Memang meriah lah . 
Kalau balik dah dekat raya memang sedih lah coz tak dapat rasa kemeriahan 7 likur nih . 
Tapi kalau tak dapat balik kampung lagi la sedih  . 
Huhuhuuuu .


SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI BUAT SEMUA . INSYA ALLAH PANJANG UMUR KITA AKAN BERJUMPA DI HARI LEBARAN NANTI ...AAAMIIIN...





Alhamdulillah Ok Jer


Assalamualaikum ...

Pagi ni sibuk mengemas .
Ya , sangatlah sibuk weh !
Nak pasang langsir , mop lantai yang berdaki ,
bersihkan carpet , selesaikan cuci baju yang berlonggok 
dan yang paling penting clearkan meja makan 
yang penuh sebab sahur pagi tadi .

 Alhamdulillah Ok Jer


" camna nak buat biskut camni . 
Sempat ke ? "

" Sebelum raya kan boleh buat mak usu .
Esok ada satu hari lagi . "

" Ko cakap esok macamlah kita ada seminggu lagi 
nak raya ! "


Petang ni my kakak dan abang 
dari kampung akan sampai .
Maknanya kami sudah perlu memasak juadah raya 
seawal tengahhari nanti .

Macam biasa , mengerah semua anak buah 
bersama tugasan masing - masing 
termasuklah siram pokok - pokok bunga kesayanganku itu.


Alhamdulillah Ok Jer

QV macam biasa , 
memunggut mug yang bersepah 
semasa bersahur untuk diletakkan di atas meja .
Tiba - tiba ... pommmmm .
Ya ... bunyi mercun sayang oiii .
Maka mencarilah QV dari mana datangnya bunyi itu .
Bila QV angkat jer kaki 
... subhanallah ...
mercun inikah yang berunyi !
kecik jer macam mercun tarik .
erkkk ... ntah .
Alhamdulillah , ok jer kaki QV ini .

My anak buah sungguh seronok bila abahnya 
balik berbelanja sambil membawa sebungkus mercun .
Dari malam tadi sampai la pagi tadi .
Marah my kakak bila new born baby 
asyik terkejut saja dengar bunyi mercun itu .
Sudahnya , mercun itu kena gantung untuk sementara .
... heh heh heh .

Berhati - hati pada sesapa yang main mercun .
Tak membahayakan anda 
belum tentu tak membahayakan orang lain !

Pesanan dari QV ... heh heh




Berpantang Ke Pantang Nampak


Assalamualaikum ...

My kakak baru sahaja bersalin .
Macam biasa , QV happylah tengok baby .
Pastu nampak man in da house sibuk memasak di dapur .

Bila makanan sudah terhidang di meja makan ,
barulah QV teringat yang my kakak sedang berpantang .
... heh heh .
Nasib baik man in da house ingat dan masak !

Alkisahnya , man in da house beli durian .
apa lagi ...
" tengok jer mama , tak boleh makan ! "
my kakak sengih saja lah .

Amboi mama , ni berpantang ker pantang nampak ?
Agak - agak la ...
Boleh saja dia makan hidangan lain .
Adatlah makanan org berpantang kurang sedap .

QV ok jer ...
Badan dia kan 
... heh heh .


 Berpantang Ke Pantang Nampak


Keropok ni my anak buah pantang nampak .
Maka mak usunya kata ;
" berpantang sampai raya , baru boleh makan ! "

Alhamdulillah , semua ikut cakap .


BERHATI - HATI MEMANDU KETIKA PULANG KEKAMPUNG .





Ramadhan Gift


Assalamualaikum ...

Dalam seminggu ni ,
Ada2 ramadhan gift dalam rumah ni .
Nak tahu sapa dia , 
jom layan ...

Hari yang dinanti akhirnya tiba juga .
Si comel ini telah mengeluarkan dirinya ,
beberapa hari lebih awal dari jangkaan doktor 
selepas dok kat dalam tu 9 bulan 1 hari ...


 Ahli Baru Kami

Pada 23 Julai 2014 / Rabu / 2am ,
lahirlah insan diberi nama Fatin Ainul Mardiah .
Semoga menjadi insan yang solehah .

Maka buat pertama kalinya ,
QV bangun seawal 4 pagi untuk memasak 
untuk 5 orang anak buah yang hendak bersahur .
aissss ... QV ok jer memasak kat dapur tu .
tak terlelap pun ... heh heh heh

Molek jer kul 5 pagi , 
my anak buah turun seorang demi seorang .
si kecik lak tidur kat bawah tangga 
merajuk ceritanya sebab kena tidur sensorang .
Mamanya masuk sepital .
Maka si abang lah menjadi penemannya .
( tak terfikir nak tangkap gambar masa ni sebab dok sibuk pi pujuk dia ).
Bagusnya , bila tiba masa sahur ,
mudah jer dia bangun dan capai koko crunch dan susu .
... senang kojo QV .


 Ahli Baru Kami

Ini kitty cat datang bertandang sejak ahad lepas .
Datang dengan pakej yang lengkap .
Bulu gebu bak kapas , muka comel , badan montel 
dan tak ada perangai yang menyakitkan hati .
Sehingga ke saat ini tak ada yang datang menuntut .

Maka kami anggap kedua - duanya adalah 
Ramadhan Gift untuk kami .
Kedua-duanya comel .
Baby amanah Allah dan 
kucing , kesayangan Rasulullah .

Di kesempatan ini QV mengucapkan 
SELAMAT HARI RAYA
kepada semua rakan maya / blogger 
semoga kalian berbahagia bersama keluarga di Lebaran yang mulia .

MOHON MAAF ZAHIR BATIN
sekiranya ada komen - komen QV kat blog teman - teman
serta tulisan entry QV yang mengguris rasa tanpa sedar  
kerana QV insan biasa yang tetap melakukan kesalahan .

Kepada yang akan memulakan perjalanan balik kampung
 hari ini juga esok ,
pastikan kenderaan dalam keadaan baik ,
membaca doa menaiki kenderaan ,
memandu dalam keadaan yang sihat 
dan berhati - hati di atas jalan raya .





Pie Makaroni


Assalamualaikum ...

Bagi kengkawan yang memasak dirumah untuk berbuka , 
QV ada terjumpa resepi ni di Facebook .
Pasta dimasak cara pie .
Kalau benda ni bukan makaroni , 
mohon MD perbetulkan ya 
... heh heh


Baju Raya Alter


ASSALAMALAIKUM...

Bersumber inspirasikan blog Hana Tajima , 
bagaimana dia memulakan butik online . 
Dia hanya memulakan dengan baju terpakai / baju lama yang diubahsuai . 
Pas tu dia post kat blog 
dan tak sangka ada orang yang berminat untuk membeli .

Maka Vee pun ter fikir lah akan baju - baju lama yang hanya di pakai sekali / 2 dalam setahun tuh . 
Hari Raya lah apa lagi kan . 
Oleh kerana fesyen ni berpusing 
( 10 tahun dulu diguna pakai semula ) 
so tak timbullah isu old fashion kan .

 Baju Raya Alter


Ini dress labuh yang Vee tempah 13 tahun dulu 
khas untuk meraikan perkahwinan kakak Vee . 
Dah tentulah ada cover luar iaitu kebaya chiffon . 
Tu pun baru 2 kali Vee pakai dalam 13 tahun nih . 
Dress ni Vee nak bagi cover baru lak 
untuk Hari Raya kali ni . 

 Baju Raya Alter


Ini tudung empat segi ( bawal ) yang Vee beli lebih 5 tahun dulu tapi tak pernah pakai pun . 
Kenapa ??? 
Sebab Vee tak  jumpa warna baju yang match ngan tudung nih . 
Lagi pun kain tudung ni tebal dan agak keras . 
Tapi nampak cantik sebab ada bling - bling kat sekeliling corak bunga . 
Tu sebab Vee beli . 
Heheheeee ...

 Baju Raya Alter

Maka terfikirlah nak ubah suai tudung nih jadi baju . 
Kena lak badan Vee bersaiz kecil xxs , 
so memang sesuailah . 
Rasanya kain ni lebarnya 1/2 meter saja . 
Hanya perlu lipat dua , pastu gunting , 
jahit di sebelah kiri dan kanan . 
Cantumkan dibahagian atas , jahit . 
Tebuk dibahagian tengah untuk leher . 
Maka terhasillah baju kelawar mini . 
Baju yang paling mudah buatannya di abad ini .

 Baju Raya Alter

Inilah hasilnya bila disarungkan pada dress tadi . 
Boleh lah di pakai di Hari Raya nanti . 
Bukan saja recycle tapi juga tak membazir . 
Kelebihan Vee ialah dari dulu sampai la ni saiz badan sama jer . Diet ??? Tak le .
 Makan sesedap rasa jer cuma setiap kali makan 
Vee cuma ambil dalam kuantiti yang sedikit . 
Almaklumlah perut pun kecil jer . 
Tapi selalu gak makan banyak 
bila rasa membazir kalau makanan tu di buang 
sedangkan kita masih boleh makan . 
Terutama bila makan kat luar . 
Walaupun banyak Vee akan berusaha habiskannya . 
slam tak galakkan umatnya membazir .

Baju sudah ada , so kena lah cari tudungnya lak . 
Harap - harap dapat jumpa shawl / selindang 
yang sesuai dengannya walaupun setiap tahun 
ni lah masalah utama Vee bila nak sambut Raya . 
Emmmm ...






Salah Dengar Ke Salah Arahan


Assalamualaikum ...

Anak buah QV paling suka makan spagetti , pasta ni .
Agaknya memang dah trend generasi Y agaknya .
Suka makan hidangan western yang bercheese gitu .

Zaman kita dulu ,
tak kenal pun makhluk cheese tu .
Maklumlah dok kampung .
Bila dah pegang duit sendiri barulah belajar nak makan .

Maka tersebutlah kisah dipetang hari ;
Macam biasa anak buah ke dapur .
Kali ni my anak buah jerang air .
QV perhati jer sebab perkara biasa .
Bila dah mendidih , QV off jer la api tu .

Bila dah nak dekat masuk berbuka tu ,
may kakak pun tanya kat anak buah :
" Dah masak air ke belum ? "
QV mencelah :
" Dah masak pun air tu . "
My kakak lak tercari - cari .
" Najwa , mana air yang mama suruh masak tadi ? "
" Dah masak la mama . "
My kakak pun terpandang secerek air .


Salah Dengar Ke Salah Arahan


Tetiba suara my kakak bertukar nada .
" Masak air untuk masak pasta la . 
Bukannya masak air untuk minum . "
... hahahaaa .
" Ni mama yang salah bagi arahan ke najwa salah dengar ? "
Amek kaw ... dah tinggal 15 minit lagi nak berbuka .
Maka kelam kabut lah kat dapur tu .
Nasib baik masak pasta ni tak lah cerewet sangat  kan .
Maka setel lah masalah .

Sedang enak menjamu selera ,
tetiba my kakak bersuara ;
" Hanani , mama termakan garam ! "
Selamba jer ku jawab ;
" Tak apa la mama , garam ubat . "
" Janji boleh makan , mama . "
Selamba juga my anak buah jawab .
Man in da house tu walaupun dia pandai masak 
tapi dia tak komplen . 
Kalau sedap dia makan , 
kalau tak kena tekak , dia letak tepi .

Walaupun pasta tu sempat buat yang ringkas jer ,
tapi rasanya ok lah .
Cuma my kakak jer yang termakan garam !
... heh heh heh .







Main Cak Ba


Assalamualaikum ...

Semalam my kakak bercerita .
Pergi klinik cam biasa utk buat ujian darah .
Tetiba darah naik tinggi .
Maka berambulancelah my kakak menuju hospital Putrajaya .
Doktor dapati bukaan dan sebesar 2 inci .
Tetiba tutup semula lak bukaan itu .

Sebenarnya sudah beberapa hari kebelakangan ini
my kakak dah rasa sakit nak bersalin .
Maka mak usunya pujuk si baby ;
" Baby , kuarlah sekarang . Senang sikit keje mak Usu.
Kalau kuar raya nanti , cian mak Usu jadi tuan rumah sensorang , "
Selamba jer my kakak jawab ;
" Baby , kuar raya nanti ya . Mama na habiskan puasa dulu . "
Ceh ! Budget tak kesian kat QV betul .

Tapi my kakak masih tak boleh lawan isteri my anak buah la .
Dia boleh tahan anak dia dari keluar aka bersalin 
hinggalah satu tarikh yang dia dah tetapkan .
Dari anak sulung sampailah yang ke empat baru ni .
QV tak tau la perbuatan dia ni ada effect ke tak pada baby .
Tak pernah google lagi .
Tapi kesian kat baby sebab kena tahan camtu .

 Main Cak Ba
ini koktail isinya sudah habis dirampok bebudak ... 


Maka QV dah kena ready untuk memasak juadah raya sensorang nanti .
Pastu jadi wakil tuan rumah sambut tetamu dengan anak buah .
Kalau my kakak kat hospital , 
confirm la man in da house follow sekali .

Marilah anak - anak ,
kita sambut raya depan tv .
kalau ada tetamu datang jengok nenek , 
Jangan lak lari gi upstairs , 
tinggalkan mak usu sensorang layan tetamu ya .
Boleh pengsan mak usu tau !

Saudara mara QV ni kalau datang beraya 
confirm anak cucu dibawa sekali .
Budget rombongan bas mak kiah gitu .
Yang paling dekat anak - anak arwah pakcik 
( abang bonda ) 
dok Teluk Panglima Garang 
yang cuma 30 minit guna highway .

Dah , stop ... tak sanggup nak fikir .
Yang pasti baby dah nak kuar 
... yey !
Esok lusa  my anak buah ajak buat kuih raya .
Pastu QV lak push mereka tolong kasi clear itu ruang tamu .

Udah - udah ler tu . Kang tak bernafas bila fikir .
QV sambung membebel lagi esok ya ... 


Pening - Pening Lalat


Assalamualaikum ...

Sekarang ni dah mula fikirkan persiapan raya .
Korang semua mesti dah settle persiapan raya kan .
QV kat sini sedang pening - pening lalat !
Tak tau dari mana nak bermula .

Alkisahnya , Syawal kali ini QV akan sambut di KL sahaja .
Di rumah may kakak . Kenapa ? 
1- my bonda dah uzur
             2- my kakak dijangka bersalin di hari raya .
... redha jer lah .

My biras hantar ... kampong mari ma .


Makanya akan ramai yang bertandang ke sini di syawal nanti .
sama ada adik beradik QV ( 9 orang bersama anak dan cucu )
juga my biras ( keluarga abang ipar ) .
Sedangkan rumah my kakak ini belum berkemas lagi .
Masih berfikir macam mana nak bagi ruang tu 
lebih luas tanpa sofa .
Bagaimana bilik yang hanya ada 5 sahaja ini hendak menampung mereka ?

Tenaga yang ada cuma QV 
dan anak buah 5 orang .
My kakak yang sedang membilang hari nak bersalin ,
cuma bisa jadi lady boss saja ma .

Maka sudah jelas lagi nyata , 
memasak juadah raya akan tergalas di bahu QV .
Masalahnya QV jarang benor masak dalam skala yang besar .
cuma harap anak buah nanti ringan tangan membantu .

Disebalik semua cerita di atas , 
ada surprise yang lagi besar .
Family Day sebelah my bonda 
akan diadakan di Cheras pada tahun ini 
dan diadakan pada hari raya ke 3 .
Kami mengamalkan sistem giliran , 
untuk menjadi tuan rumah Family Day .
Saudara mara dari kampung pula mai sini satu bas . 
Ya satu bas !
Sila jangan terkejut ya .

Dapatkah anda bayangkan tetiba 
satu bas landing depan rumah ?
macam mana nak melayan dengan keluasan rumah 
yang dah tak berapa nak luas ini ?
Sekali lagi QV terpaksa menghambakan diri di dapur .

Memikirkan perkara yang belum berlaku ini 
dan segala persediaan yang belum dibuat 
adalah satu penyeksaan !
... huhuhuuuu






     

Piza Homemade


Assalamualaikum ...

Last weekend my anak buah request nak beriftar dengan piza .
My kakak yang dah expert buat doh piza ni , on jer .
Piza home made yang suka - suka jer nak tabur apa .
Ikut taste my anak buah la .

 Piza Homemade


Bahan - bahan buat doh ;

a- 220 ml air ( dicampur dengan 2 ketul ais )
b- 2 sudu besar shortening
c- 1/3 butter ( 75g )
d- 2 sudu besar susu tepung
e- 1 sudu besar softener
f- 1 biji telur 
g- 1 sudu teh garam
h- 2 sudu besar gula
i- 1 sudu teh bread improver
j- 1/2 paket tepung high protein ( 500g )
k- 1 paket yis mauripan ( 11g )

Dah masuk semua bahan tu , 
masuk jer dalam mixer .
Biarkan mereka tu mesra dan gebu sebelum off .
Kalau ada yang rajin nak uli dengan tangan pun boleh .

 Piza Homemade


Alkisahnya , bila masuk jer waktu berbuka ,
Piza baru jer masak sekeping .
Dapat tak teman - teman bayangkan ,
Sekeping piza itu untuk makan 9 orang ?
... perghhh .
Macam biasa , QV n my kakak mengalah la .
Pastu , dohnya belum masak sangat .
Suhu tak ngam lah tu .
... adeh !

My anak buah tebar doh comel belaka .
Saiz sekadar satu pinggan makan saja gamaknya .
... sabor , sabor .
Tapi isi penuh melata .
Najwa : " Hoi ! tak kan aku sorang yang buat . "
Ko asik makan jer , tak aci betul lah . "
Hanani : " Ye la ... jap gi aku buat ler . "
... heh heh heh .


Bahan - bahan tabur ;

1- Nenas dalam tin .
2- Cendawan butang .
3- Sosej .
4- Tomato
5- Cheese
6- Origano
7- Papper

 Piza Homemade


Bakar guna 2 oven sebenarnya . 
Tapi oven baru macam masih pening - pening lalat .
Maka hanya dapat gunakan oven lama .

My kakak : " Ni yang aku malas nak buat piza ni . Lambat siap . "
QV : " Ko dah tau nak buat piza , apasal 5.30 baru start ? "
My kakak ; " Dah bahannya 5.30 baru sampai rumah . 
( man in da house baru balik dari kedai ma ) .

Pastu pandang doh piza yang dah mengembang berganda - ganda .
Sedangkan piza baru siap 3 .

QV : " Ko tengok doh tu . Wah boleh buat sahur ni ma . "
My kakak : " Sahur makan piza jer lah ya . Banyak tu . "
My anak buah ; " Ok mama . "
QV : " Ye la tu , si abahnya kang cari nasi gak . "
Sengih jer my kakak .

Maka sampai sahur la kami makan piza sambil tengok bola .
Ada gak kudap - kudapan kan .
... rahmat - rahmat .

Kesimpulannya , 
piza home made ni jimat untuk keluarga besar macam kami nih .
Kalau order kat piza hut mau dah terbang seratus kan !
Buat sendiri kos tak sampai pun 50 henggit !
Malah boleh makan berkeping - keping lagi .

Sesapa yang nak try hari cuti ni , 
silakanlah ya ... 
Masih sempat kalau nak pergi kedai cari bahannya .


Salam Nuzul Al - Quran pada semua .




Ayam Goreng Bersalut Oat


Assalamualaikum ...

Anak buah QV suka makan ayam goreng .
Maka my kakak arahkan mereka goreng sendiri .
Dah namanya anak buah QV suka bereksperimen kan .
Ada pulak stok oat yang banyak tu 
maka terhasillah resepi ayam goreng bersalut Oat .

 Ayam Goreng Bersalut Oat

Puasa Jadi Kurus


Assalamualaikum ...

Pada suatu masa dahulu , 
( dah macam penglipur lara lah pulak ) 
ketika di awal usia 20-an , 
QV ada tengok program Melodi TV3, 
kalau tak silaplah , 
si penyanyi awie ( wings ) 
beritahu bahawa dia tak boleh makan nasi . 
Kalau makan , confirm badan terus naik .

 Puasa Jadi Kurus
melayan tekak anak buah - puding roti & jelly

Bila masuk jer bulan puasa ,
QV pun cubalah .
Memang nekad masa tu tak nak sentuh nasi
sama ada masa berbuka juga bersahur .
Semata - mata nak pastikan teori awie tu betul .

Bila raya menjelma ,
saudara - mara yang datang berkunjung tanya ;
" ko makan apa , kurus ! "
QV tak jawab cuma senyum jer .
Memang berhasil teori awie tu .

Selepas tu , QV pastikan makan nasi satu senduk jer .
Tapi kekadang terlajak juga kalau dah sedap lauknya 
... heh heh heh .
Tapi ... berat badan QV terus tak naik !
La ni blum timbang lagi ma ...
My kakak kata ;
" mengandung , naik ler tu . "
Perghhh ... statement yang tak boleh blah !

Kepada yang berhajat nak cuba ,
mungkin petua ni boleh diguna pakai .
Tak cuba mana tau berkesan ke idak kan 

Jom kurus sebelum raya !