Assalamualaikum ...
Hari Sabtu lepas bersamaan 11 April
adalah hari lahir my kakak .
Petang Jumaat itu , si Hanani dah sibuk suruh buat kek .
... dan mak usunya pun berkata ;
" Tak kan lah malam ni . Esok je lah . Baru surprise . "
Hari Sabtu tu my kakak ada kursus .
My anak buah lak ada aktivit kat sekolah .
Kecuali si Najwa dok je di rumah sebab kakinya cedera .
* lupa lak nak kongsi citer yang ini . Next lah ya .
Maka dia jadilah penjaga baby Ainul .
Projek membuat kek pun bermula .
Memandangkan blue berry masih banyak lagi
maka Vee buat kek blue berry pula .
Proses macam biasa dan adunan pun gebu saja .
Semasa proses pembakaran berlaku
kek blue berry ni cantik je naiknya .
Bila kek dah sejuk , dia jadi mendap lah pulak .
Masa tu hati dah rasa tak best .
Kek Jadi Bingka
Maka teringatlah Vee pada entri tips elak kek jatuh .
Senyum lah den sensorang .
Dah macam kena hukum KARMA !
Sendiri beri panduan pada orang
tapi sendiri punya kek bantat !
Dalam pukul 5 , masa nak memotong pun tiba .
My anak buah semua dah excited .
Si mak usunya ni dah kelat je muka .
Bukan takut kena kutuk
tapi sebab kecewa kek jadi mendap .
Bila my kakak potong je ,
Maka jelaslah kek blue berry den dah jadi BINGKA !
My anak buah dan my kakak ok je makan .
Tak ada nya nak mengutuk bagai .
Sebab dah teruja dengan hiasan
whipping cream dan jem blue berry tu .
Dan rasanya ... of coz tak mengecewakan lah .
Tu yang memasing melantak gila dan berebut .
... heh heh heh .
Sebenarnya ini kejadian kali kedua .
Kali pertama dulu masa buat kek prune .
Masa tu teruja tengok Chef Wan buat kat tv .
Bila try , kek jadi bingka !
Maka menggoogle lah den kan .
... dan hasilnya ...
orang lain letak je blue berry tu atas adunan
tapi den pula terlebih rajin
maka gaullah blue berry tu sampai sebati dengan adunan .
hah kan ...
hasilnya , ambik ko bingka tu !
hasilnya , ambik ko bingka tu !
... isk , tetiba segan lak kat blogger pakar kek .
... meowww .
takpelah sis...lain kali boleh cuba lagi..bingka pun sedap jugak..
ReplyDeleteTengah lapar nie terliur tengok kek tu ^-^
ReplyDeleteTapi kakak rasa anak-anak buah tetap makan licin sebab mereka kan ramai.. rasa kek tetap ada dan sedap. Tak ada hal punyalah:)
ReplyDeletemasa Farah mula-mula buat kek dulu back then in 10 years ago, memang jadi cam tu jugak...ekekekeke... terlebih adunan dan bahan kaedahnya...tak apa lama-lama expert lah ni...
ReplyDeleteHahaha...tukang beri panduan terlupa checklist tu, Vee.
ReplyDeleteTakpalah janji sedap. Bingka ke, kek ke, janji masuk dalam mulut nak lagi dan lagi. Haruslah senyum lebar jugakan ~_^
sedapnya,,,,,
ReplyDeleteSalam, dtg menjengah bila ada sedikit kelapangan. Walau jrg bertamu, ingatan itu tetap ada dikalbu. Sedap kek tu !
ReplyDeletewana pun penah juga alami kejadian macam ni..kek jadi bingka..huhu..tapi hiasan kat atas kek blueberi tu cantik :)
ReplyDeletenampak sedappppp
ReplyDeleteterlebih blueberry ya...ok jetu nampaknya... mesti sedap sgt
ReplyDeletejadi bingka blueberry pun OK..trial n error..second time mesti menjadi..
ReplyDeletehehehe okay gak boleh makan.. kira tip top tu..
ReplyDeleteyang penting kita buatni dari hati ... so makanan yang dibuat dengan penuh kasih sayangni memang rasanya lain... lagipun ingantan nak buat majlistu lagiler menyeronokkan...
ReplyDeletehaha ... pernah juga macam ni. dulu time sekolah menengah. tak sabar tunggu kek masak, keluarkan dulu ambil bau, bila baar semula tak kembang :p
ReplyDeletekek vee tu bila dah letak cream nampak cam sedap jer :)
alamak aih,..salah step la ni
ReplyDeletenampak sedap juga walaupun bingka.. nanti usaha lg buat sampai berjaya. hehe
ReplyDeletejanji still boleh mkn heheheh
ReplyDelete