Tips Mudah Rawat Demam


Assalamualaikum .

Bila my anak buah berderet 5 demam 
maka my kakak pun ambil cuti juga .
Bimbang kalau ada my anak buah
yang kepanasan badannya melebihi had ,
bolehlah segera bawa ke hospital .
Lagipun baby ainul demam juga .
Asyik menyusu badan dan merengek memanjang .


Tips Mudah Rawat Demam



Di petang hari dok di sofa tengok astro
sambil memerhati my anak buah bergelimpangan tak bermaya .
Tetiba my kakak bersuara ;

" ni kalau bawa gi klinik , berderet lima , ada gak kang doktor suruh gi hospital . "

Bila fikir balik , mungkin juga bukan demam biasa .
Mudah - mudahan juga hanya demam biasa .

Tiba - tiba my kakak ketawa dan berkata ;

" tadi si Aqif nak goreng telur . Aku suruh la goreng sendiri .
Tengok dah sihat sikit . Tiba - tiba dia duduk semula .
Aku tanya , kenapa tak goreng telur ? 
Katanya ' tak berdaya ' nak berdiri ... hahahaaa .
Sakit perut aku ketawa . Kat manalah dia dapat ayat tu . 
Kesiannya lah anak aku . "

Sebenranya inilah kali pertama my anak buah demam serentak 
dan ambil masa lebih seminggu untuk sihat .
Nafsu makan memang tak ada .
Mungkin sebab tekak mereka rasa pahit .
Ayam goreng yang mereka tak pernah tolak 
malah selalu berebut tu pun jadi tak laku .
Kek coklat yang sentiasa menjadi kegemaran pun 
cuma dipandang sepi je .

Setakat hari ini pun my anak buah belum sembuh sepenuhnya .
Si baby ainul pula panas badannya sentiasa on off je .
Memang kena sentiasa berjaga - jaga .

Alhamdulillah , den tak demam .
Den memang susah nak demam .
Alhamdulillah , dah bertahun juga den tak demam .
Den cuma amalkan minum air limau sekali sehari .
Tak kiralah sama ada air teh limau , air limau kosong 
atau air detox limau + timun + halia .

Air detox ni den amalkan bila detox ni start popular lah .
Saja je nak try betul ke boleh kuruskan badan .
Badan den memang dah kurus pun .
Korang rasa ada perubahan tak ???
... sama je ... heh heh heh .





21 Sila komen:

  1. u mmg dah sedia maklum mmg kurus la dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heh heh heh , terkembang lak lubang hidung ni ...

      Delete
  2. .sampai lima sekali..demam panas memang merbahaya utk kanak2...Alhamdulillah, orang dewasa in the house tak demam..

    nampaknya air limau bagus utk detox..

    ReplyDelete
    Replies
    1. air limau mmg elok sbb ada vitamin c dan elok gak utk menghalau lemak ...

      Delete
  3. Kalu demam... Mandi je... Kurangkan panas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg buat pun ss . kat baby . tapi kena buat keraplah . klu yg dah besar tu , susah nak dgr cakap . nak tidur je memanjang ... ermmm .

      Delete
    2. simbah air atas tilam..hahaha.. pastu mak usu plak yg kena jemur..kekeke

      Delete
    3. jadi kembang semangkuk tilam tu weyyy . mau sethn jemur baru kering ...

      Delete
    4. Duduk dalam peti sejuk... Keh keh keh...

      Delete
    5. kang tak pasal - pasal jadi statue ... blm kawin wooo . rugi ... huhuhuuu

      Delete
  4. biasalah demam merebak-rebak. terutama dlm kalangan kanak2; memang mudah dah berjangkit. kuat jugak antibodi cik qaseh ni ye? hasil detox kot? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb antibodi semulajadi kot sbb saya mmg elak mkn ubat2an hospital ... agaknyalah ... kot !

      Delete
  5. Kesiannya sekali ramai2 demam,..moga mereka cepat sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini yang dinamakan demam berjemaah... Hi hi hi...

      Delete
  6. kslsu demam serentak..mmg 'fening' lah si ibu

    kurus? alahai...nampaknya perlu rajin minm air limau setiap hari lah...time g korea je turun 2 kg..balik msia naik 5 kg huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba gi kerja jln kaki mcm kat korea . gerenti turun berat badan tu ... heheheee

      Delete
    2. 3 kg datang dari mana Jay emm? Hi hi hi...

      Delete
  7. berjangkit-jangkit kot..nasib baik mak usu masih bertahan sebab ada petua menarik..hehe.kot kalau mak usu pun rebah habis lah..semoga semuanya cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  8. Ni kes berjangkit leh ni.. budak2 biasa mmg berjangkit.. yg kesian baby tu sebab kecik lagi.. semoga dorang cepat sihat dan kembali meriahkan rumah.. :)

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...