Assalamualaikum ...
Tips Untuk Elak Sayur Daripada Cepat Busuk |
Teman - teman suka tak dengan sawi pak choy .
QV memang sangat sukakannya .
Setiap kali balik daripada pasar basah ,
ada la makhluk nih .
Sawi ni QV suka masak sup .
Sesekali masak chap chai pun sodap .
Juga boleh dimasak cara padprik .
Yang sakit hatinya , pak choi ni
baru satu hari dalam ais box
dah mula membusuk terutama kat batang .
Memang tak boleh simpan lama la macam nih .
Dah banyak kali kena ...
Ada tak cara nak elak pak choy ni cepat busuk ?
Rasanya dah pilih yang betul - betul fresh masa beli .
Tapi tetap busuk selepas sehari ...
Kalau ada tips , kongsilah dengan QV yer ...
kalau letak dalam peti ais pastikan bungkus dengan surat khabar..insyallah..tahan lama...
ReplyDeletex de la tips nyer...lazim beli trs msk n habis kn... jarang simpan
ReplyDeletexder tip..sll akak beli..balik terus jadi lauk..kena masak cpt
ReplyDeleteDulu..ada kawan share ngan Nurul, sayur2 ni dia simpan dalam bekas yang macam bekas kacang pagoda tu, dlmnye mcm warna aluminium kan? jenis2 bekas mcm tu.. sayur simpan dah 2wks pun masih fresh, simpan dlm esbok la noh.. jgn diluar.. haha.. tu kate die la..tp Nurul pun lom pernah cuba..
ReplyDeleteAskm,
ReplyDeleteSy ada baca komen puan dlm blog A&J ... puan selalu balik ke Bg Datoh ... Sy lama tinggal kat BD ... hampir 20 th , dekat dgn stesyen bas .. dah lama sgt tak balik .. skrg tinggal di BBBangi ... sudi2 layari blog luahfikiran.blogspot.com
Sayur ni memang tak tahan lama tapi setakat sehari-dua kakak rasa boleh cuba cara kakak ni. Bungkus dgn paper dan masukkan dlm pembungkus macam aluminum foil (ala... kalau kita beli milo/susu kan ada pembungkus dia tu haa... kakak guna inilah) so jgn buang. Bersihkan jadikan ia sebagai pembungkus sayur. Bolehlah tahan lama sikit.
ReplyDeletesis sori ea. hana dah tukar link blog. :')
ReplyDeleteASHA HANA :')
Tak reti nak bagi tips, tapi ramai yg kata kena bungkus dengan paper, itulah jawapannya kot....
ReplyDeletebungkus dengan newspaper QV..tapi jangan letak kat peti ais yang sejuk sangat tu..letak kat tempat khas untuk sayur..
ReplyDeleteye ea? adoi..bru beli smlm..xtau da busuk ke x..huhu
ReplyDeleteerr..beli je..tp xtau nk msak ape :p
Saya tak makan sayur so x berapa sure lah
ReplyDeleteAdoyai!! hehe
ReplyDeleteyg batang putih ni pakchoy. Kalau yg batang hijau tu apa ye. Sama jugak ke? Saya suka gak pakchoy ni. Sedap.
ReplyDeletesllnya sy cuci terus bla sampai rumah dn masukkn dlm bekas..
ReplyDeleteYg kathy tau bungkus dgn paper baru masuk peti ais.
ReplyDeleteSayur ni tak boleh simpan lama..kalau boleh masak terus..
ReplyDeletesaya tahu makan je cik Qaseh.. mwahahhaha!
ReplyDeletesaya simpan dalam tupperware yg khas simpan dlm peti ais tu..isnyallah elok dan tahan seminggu
ReplyDeletehttp://kasutkaca15.blogspot.com/2014/02/tudung-aidijuma-for-sale.html?showComment=1392715982010#c5066491136386366908
batang sawi ni mmg tak tahan lama...cepat lecur...
ReplyDeletemasak masa segar kan elok...xyah simpan lama...sbb xtau petua nk simpannya qv
ReplyDeletesayur klo dibeli langsung masuk kulkas agar lebih tahan lama
ReplyDeletejoin and follow
torascool(dot)blogspot(dot)com
bagus juga ada entri macam ni..saya pon dapat kutip tips..
ReplyDelete