Simpan Pun Tak Der Makna



Assalamualaikum ...


Selepas sahur , tak leh tidur walaupun hari ni cuti Nuzul Quran .
Hari ni lah al -Quran diturunkan .
Ada juga yang katam al - Quran pada Nuzul Quran nih .
Alhmadulillah ... 

Pada first Ramadhan hambo ada cerita sikit pasal nak berbuka lepas solat maghrib ,
tapi dah licin semu dek kena bedal anak buah 5 orang tuh . 
Teman - teman boleh rujuk SINI

Sebenarnya citer nih ada kesinambungannya .
Cuma hari nih baru tefrikir nak buat entry selepas semalam ada lagi peristiwa yang berkaitan dengannya .
... heheheee ...

Ramadhan ke dua , hambo dah set kat mind nih ;
' mesti simpan sikit klu tak , tak dopek lah nak berbuka nanti . '
Macam biasa , lepas makan kurma dan minum segelas air , hambo pi solat maghrib dulu .
Hambo selesa camnih sebab perut tuh selesa bila wat solat .

Selepas solat maghrib ,
berkobar sungguh nak berbuka .
Bila buka jer tudung saji ...
hati pun berkata ;
' rasanya aku simpan kat sini tadi . '

Automatik hambo terfikir sesuatu .
Maka hambo pun mengatur langkah menapak ke upstairs .
Buka jer bilik kakak ,
... ta daaaaa ...
tu lah jawapannya ...
Sepinggan nasi gorengku sedang di ratah oleh si kecil dengan lazatnya sambil tengok kartun kat lappy mamanya .



Maka dialog yang muncul kat mulut mak usunya ;
' dahsyat tul budak baru belajar posa nih . 
Tak cukup sepinggan '
Kakak den pun tanya ;
Ko punya ker ?
'... hahahaaa redha jer la ...'
Yo lah , redha dalam terpaksa .
Maka terpaksalah buka peti sejuk , tengok la apa yang ado .

Si kecil nih memang semangat berpuasa walaupun baru first time dan umur baru jer 5 tahun .
Lagi dahsyat , kalau main cam orang tak posa .
Bila buka , tak padan ngan badan kecik tu , semua di pulunnya ...
Alhamdulillah , senang nak ajar dia puasa .
Tak paksa dia pun ...


1 comment:

  1. heheh..
    sabo jelar ngan budak2 kecik..
    sama je kita dulu pn :p

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...