Petua Untuk Menghilangkan Resdung


Petua Untuk Menghilangkan ResdungRESDUNG ialah sejenis penyakit hidung yang terjadi akibat radang pada membran sinus. Sinus ialah rongga dalam tulang muka yang mengandungi udara dan permukaannya diseliputi mukosa (kulit yang mengeluarkan mukus atau hingus). Mukosa mengeluarkan hingus dalam keadaan biasa (fisiologikal) dan hingus ini mengalir keluar dari sinus melalui lubang kecil dinamakan ‘ostium’ ke dalam rongga hidung. Apabila ‘ostium’ tersumbat, hingus terkumpul dalam sinus dan keadaan ini mengundang kehadiran kuman yang akhirnya boleh membawa kepada terjadinya resdung.

Petua Untuk Menghilangkan Resdung


Petua Rawat Sakit Mata


Petua Rawat Sakit Mata | Sakit mata memang menyeksakan sebab kita perlukan mata untuk melihat . Kalau tak dapat melihat , rasa macam semua nikmat kita telah ditarik . Kadang rabun sedikit pun sudah buat kita risau . Lagilah kalau rabun warna . Mau kita jadi bahan lawak ramai orang . Nasib tak baik jadi viral ... glamer sekejap ko mak jemah ... hurmmm .

Petua Rawat Sakit Mata

Petua Merawat Kencing Manis Dengan Kacang Bendi



Petua Merawat Kencing Manis Dengan Kacang Bendi | Kacang bendi merupakan satu-satunya sayuran yang berlendir . Boleh je kalau nak elak lendirnya keluar banyak . Tips kurangkan lendir kacang bendi , bila korang potong kacang bendi ni , elak terpotong bijinya . Korang cuma hiris keliling kacang bendi , pastu patahkan je . Tapi kalau buat ulam , harus telan ler semua lendir tu kan ! Rasanya ada antara korang yang geli nak makan kacang bendi kan ! Sis suka je dengan kacang bendi tapi tak le makan mentah . Kambing pun tak nak makan , lagi ler sis kan ... meh meh meh ...

Petua Merawat Kencing Manis Dengan Kacang Bendi

Masih Dingati Rupanya


Masih Dingati Rupanya | Januari sudah berlalu . Kini Februari juga sudah hampir sampai ke pertengahan bulan . Begitu cepat waktu berlalu . Maka hati bertanya pada diri , sepanjang tempoh itu , apa yang sudah ku capai ? Tetiba teringat ... eh , dah masuk bulan 2 ni . Blog tak update lagi . Bukan ker dah janji nak aktif semula ... ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ ... saya sekarang kuat tidooo wooo . 10.30 malam je dah ๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค !

Masih Dingati Rupanya

Petua Mudah Menghilangkan Ketumbit


Petua Mudah Menghilangkan Ketumbit | Dulu , masa zaman sis kecil , bila ada ketumbit je , mesti my kakak kata " ngko intai orang ya ? " . Ketumbit masa itu akan dikaitkan dengan mengintai orang mandi atau lainnya . sebab itu tumbuh ketumbit atas mata ... sakit hati je tau bila dengar . Walaupun zaman itu bilik air masih " open air " atau banyak lobang , hati tak de pun niat nak mengintai orang tau ... huhuhuuu ...

Petua Mudah Menghilangkan Ketumbit

JUS KURUS KEDING Untuk Orang Yang Nak Kurus Sahaja



JUS KURUS KEDING Untuk Orang Yang Nak Kurus Sahaja | Dah masuk tahun baru . Korang pun ramai je yang pasang azam baru kan ! Sis ada juga . Cuma sendiri simpan lah . Mudah-mudahan berjaya . Saja nak cabar diri . Orang lain boleh , kenapa diri sendiri tak boleh kan ? Cuma antara nak buat ke tak nak je . Cabaran tu tetap ada . Nak kurus ni adalah salah satu daripada azam . Gigih tu hujung minggu pi jogging setiap pagi . Tibang tu belum lagi . Tapi bila dah boleh pakai semula baju saiz s tu , dah boleh senyum lah ... hak hak hak .

JUS KURUS KEDING Untuk Orang Yang Nak Kurus Sahaja

Petua Kempiskan Perut Dengan Apple Hijau


Petua Kempiskan Perut Dengan Apple Hijau | Sis memang taksub dengan petua kempiskan perut . Asal jumpa je , sis mesti nak simpan dalam blog . Sebab apa ? Sebab senang nak cari berbanding simpan dalam facebook . Dalam blog cuma perlu taip pada ruang search dah jumpa tapi kalau dalam facebook , kena scroll ke bawah sampai jumpa ... pengsan sis tau ! 

Petua Kempiskan Perut Dengan Apple Hijau


Petua Mudah Sembuhkan Kurap Guna Bahan Dari Dapur


Petua Mudah Sembuhkan Kurap Guna Bahan Dari Dapur | Cinta ibarat kurap , makin digaru makin sedap . Ini kata - kata my kawan masa kami sekolah menegah dulu . Masa tu dia sedang menyemai bibit-bibit cinta . Ungkapan sis lak berbeza . Gegata ibarat kurap . Makin digaru makin gatal ... heh heh heh .

Petua Mudah Sembuhkan Kurap Guna Bahan Dari Dapur

Petua Melembutkan Ayam Tua Yang Paling Mudah


Petua Melembutkan Ayam Tua Yang Paling Mudah | Ayam ada macam - macam ayam , kata penyanyi / pelawak Jalil Hamid . Ada ayam hutan , ada ayam ternak , ada ayam kampung , ada ayam pencen , ada ayam jantan , ada ayam betina dan anak ayam . Dah macam masuk kelas nak kenal jenis-jenis ayam lak . Tak pe lah . Korang hadam je la sis membebel ni ... heh heh heh .

Petua Melembutkan Ayam Tua Yang Paling Mudah

Jus Mudah Hilangkan Batuk Berlarutan Buat Sendiri Di Rumah



Petua Mudah Hilangkan Batuk Berlarutan Buat Sendiri Di Rumah | Batuk adalah tindak balas semula jadi dari tubuh sebagai sistem pertahanan saluran nafas jika terdapat gangguan dari luar. Tindak balas ini berfungsi membersihkan lendir atau faktor penyebab iritasi atau bahan iritan (seperti debu atau asap) agar keluar dari paru-paru . Batuk jarang menjadi penyakit serius dan umumnya akan sembuh dalam waktu tiga minggu, sehingga tidak memerlukan rawatan . Keefektifan ubat batuk juga belum terbukti sepenuhnya. Ramuan buatan sendiri seperti air madu dan lemon bisa membantu meringankan batuk ringan.

Jus Mudah Hilangkan Batuk Berlarutan Buat Sendiri Di Rumah

Bertemu Kembali


Bertemu Kembali | Selepas beberapa bulan menyepi , alhamdulillah hari ini dapat bertemu kembali . Bermesra dengan korang dengan rasminya . Bulan Januari ada juga ke udara tapi suam-suam kuku . Ntah kenapa , sejak beberapa bulan lepas , asyik dok malas je nak menghadap lappy lebih suka layan phone walaupun mata tak berapa nak terang tengok dekat-dekat ni . Malam lak , bila dah usai solat isyak tu , mata asyik berat je . Selalu benor terjun tiruk awal ... huhuhuuu .

Bertemu Kembali